Τα μαγειρέματα της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας και η “ηλεκτρική καρέκλα’

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός

Ο διευθυντής της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜIK), Μουχάμεντ Τζαχίτ Σιρίν, αντικαταστάθηκε σήμερα και ανέλαβε ένας υφιστάμενός του σε λιγότερο από ένα χρόνο στο πόστο αυτό. Σημειωτέον ότι κανένας δεν κλείνει χρόνο πλέον σε αυτό το ευαίσθητο πόστο, που ειναι η “προς τα έξω” (διεθνώς) –αλλά και η προς ψηφοφόρους στο εσωτερικό– εικόνα της Τουρκίας και είναι σημαντικό να παρουσιάζει θετικά νούμερα στα οικονομικά αλλά και στα της πανδημίας.

Ο Σιριν που απομακρύνθηκε χτες, ειναι σύζυγος της γραμματέως της  Εμινέ Ερντογάν, της γυναίκας του Τούρκου προέδρου και θεωρείτο απόλυτα έμπιστος. Διορίστηκε πέρυσι το Μάιο, όταν ο προκάτοχός του δεν τα πήγε καλά με τα ‘μαγειρέματα’ που απαίτησε ο Ερντογάν. Γιατί προφανώς δεν αρκεί να είναι κάποιος υπάκουος, αλλά πρέπει και να ‘μαγειρεύει’ πειστικά. Οι τουρκικές οικονομικές αρχές, όπως η TÜIK (η Στατιστική) και η Κεντρική Τράπεζα, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία τους ως ανεξάρτητων θεσμών τα τελευταία χρόνια, μετά από μια σειρά απολύσεων και διορισμών, πολλοί εξ αυτών με προεδρικό διάταγμα.

Ο Ερντογάν είχε ήδη αντικαταστήσει με προεδρικό διάταγμα 10 αξιωματούχους της TÜIK τον περασμένο Ιούνιο, κάνοντας ορισμένους από τους πολιτικούς του αντιπάλους να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του θεσμού. Οι ανησυχίες περί της ανεξαρτησίας της TÜIK κορυφώθηκαν πέρυσι, όταν η υπηρεσία επέμεινε να ανακοινώνει ποσοστά πληθωρισμού σχεδόν αμετάβλητα για αρκετούς μήνες. Ο πληθωρισμός κυμαινόταν μεταξύ 11,75% και 11,89% μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, ακόμη και όταν η λίρα χτυπούσε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και οι ανατιμήσεις έπαιρναν και έδιναν.

Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας, Αχμέτ Κιουρσάντ Ντοσντογρού, είναι ο τρίτος που αναλαμβάνει το πόστο αυτό μέσα σε λιγότερα από 3 χρόνια. Ο Ντοσντογρού εργάζεται στην TÜIK από το 2004, όταν αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης Πολυτεχνείο της Άγκυρας. Ήταν αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας από το 2017.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι