Τα μέτρα για κορονοϊό σε Ολλανδία και Αυστρία

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, όπως αναμενόταν εξάλλου, ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα μπαίνει σε ένα μερικό lockdown για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Δεν θα υπάρχουν θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα Ολλανδίας-Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα, όλες οι μη αναγκαίες επιχειρήσεις θα κλείνουν στις 6 μ.μ. αλλά τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν στις 8 μ.μ.

Οι περιορισμοί θα ισχύσουν από αύριο και για τρεις εβδομάδες. Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, οι πολίτες καλούνται να μην δέχονται περισσότερους από τέσσερις επισκέπτες στο σπιτι τους και να προτιμούν την τηλεργασία, «εκτός κι αν αυτό είναι πραγματικά αδύνατον», όπως είπε. Επίσης είπε ότι επανεισάγεται η απόσταση του 1,5 μ. που είχε καταργηθεί καθώς και άλλα μέτρα αποστασιοποίησης.

Ο Μαρκ Ρούτε είπε επίσης ότι δημόσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται, αλλά όση ώρα μιλούσε είχε ήδη αρχίσει διαδήλωση στο κέντρο του Άμστερνταμ. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται. Η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τρόπους να περιορίσει την πρόσβαση ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς χώρους, όμως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή.

Οι Ολλανδοί επισπεύδουν επίσης την τρίτη δόση που προγραμμάτιζαν για τους άνω των 80 τον Δεκέμβριο και τώρα “πατάνε γκάζι” για να την κάνουν άμεσα όλοι οι υγειονομικοί. Όμως και η Αυστρία έχει προαναγγείλει «lockdown για ανεμβολίαστους» και τοπικούς περιορισμούς που ίσως επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Κάποια κρατίδια αντιδρούν, ενώ άλλα προχωρούν σε lockdown λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι στο Σάλτσμπουργκ και στην Άνω Αυστρία (στα σύνορα με Τσεχία και Γερμανία) θα μπορούν να μετακινούνται από το σπίτι τους μόνον για απόλυτα αναγκαίους λόγους, όπως για να αγοράσουν τρόφιμα ή να πάνε σε γιατρό ή φαρμακείο. H επέκταση του μέτρου σε άλλα κρατίδια θα συζητηθεί την Κυριακή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι