Τα πρόστιμα για όσους δεν διευκολύνουν ΑμεΑ στα μέσα μεταφοράς – Πόσα πατίνια σε κάθε λεωφορείο

Τα πρόστιμα για όσους δεν διευκολύνουν ΑμεΑ στα μέσα μεταφοράς – Πόσα πατίνια σε κάθε λεωφορείο

Aυξάνονται τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ. Επίσης θεσπίζεται να μεταφέρεται το ηλεκτρικό πατίνι και να επιβιβάζονται μέχρι δύο καρότσια.

Τροποποιήθηκε ο Κανονισμός για τα Δικαιώματα Επιβατών στα οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ) σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Παράλληλα, αυξήθηκαν τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή περιστατικών διακρίσεων προς άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικότερα το δικαίωμα των πολιτών αυτών στη μετακίνηση, διαμορφώνοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο απέναντι σε ανάρμοστες συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες αναπροσαρμογές που θεσπίζονται είναι: 1) Άρνηση επιβίβασης, κράτησης, έκδοσης, παροχής εισιτηρίου σε ΑμεΑ: αποζημίωση από 30 ευρώ σε 200 ευρώ 2) Μη έγκαιρη και εκτός προθεσμιών απάντηση σε αναφορά – καταγγελία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων: αποζημίωση από 30 ευρώ σε 100 ευρώ. 3) Διοικητικό πρόστιμο από 2.000 ευρώ σε 2.500 ευρώ σε περίπτωση μη καταβολής αποζημίωσης για απώλεια – φθορές σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα.

Επίσης, προβλέπονται η διευκόλυνση της διαδικασίας αντικατάστασης της ATH.ENA Card σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας της κάρτας και η βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης του κοινού μέσω ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών. Θεσπίζεται παράλληλα η υποχρέωση των επιβατών να μην κάνουν άσκοπη ή κακή χρήση και να μην προκαλούν φθορές στον εξοπλισμό του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου και να σέβονται τους κανόνες ορθής διέλευσης από της πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.

Εναλλακτικά προς το δικαίωμα αποζημίωσης, ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να επιλέξει την παροχή αντίστοιχου ποσού προϊόντων κομίστρου. Θεσπίζεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού πατινιού (e-scooter) με λεωφορείο ή άλλο μεταφορικό μέσο. Ορίζεται παράλληλα ότι σε κάθε λεωφορείο μπορεί να υπάρχουν δύο βρεφικά καρότσια, ή δύο ποδήλατα ή δύο πατίνια ή δύο καρότσια λαϊκής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι