Τα “μικρότερα” μέτωπα του κορονοϊού σ’ όλο τον κόσμο

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.693 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.169.694. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 107 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 53.359 νεκρούς.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες (906.362 μολύνσεις) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας. Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στην Αργεντινή έχουν χορηγηθεί 1.864.536 εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, με 352.869 ανθρώπους να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.588 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.285.960. Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 97 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 60.773 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε χθες ότι χθες έφθασε στη χώρα νέα παρτίδα δόσεων εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, που θα αξιοποιηθούν για την ανοσοποίηση των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Μπογοτά επιδιώκει να έχουν εμβολιαστεί 1 εκατ. άνθρωποι ως την 20ή Μαρτίου και πάνω από 35 εκατ. πολίτες της χώρας εντός 2021.

Λίβανος

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.581 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 405.391. Το ίδιο διάστημα οι θάνατοι άλλων 46 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 5.180 νεκρούς μέχρι εδώ. Ο επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του λιβανέζικού κοινοβουλίου, ο Άσεμ Αράτζι, σημείωσε χθες ότι η αραβική χώρα θα λάβει ως το τέλος της χρονιάς περίπου 2,8 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον νέο κορονοϊό, ωστόσο το αραβικό κράτος χρειάζεται τουλάχιστον 10 εκατ. δόσεις εμβολίων για να επιτύχει την επιλεγόμενη συλλογική ανοσία.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 772 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 5 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 357 νεκρούς επί συνόλου 58.379 κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020. Μολονότι «υπήρξε μείωση των κρουσμάτων κατά 269 από την προηγουμένη», οι αριθμοί που καταγράφονται «παραμένουν υψηλοί» ενώ η διασπορά του ιού — επιβεβαιώνονται μολύνσεις «σε όλη τη χώρα» — ανησυχούν τις αρχές, σημείωσε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας.

Οι 764 από τις νέες μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, με τις περισσότερες να καταγράφονται στην Αβάνα (370). Από τον Ιανουάριο, η Κούβα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας, παρότι οι αρχές επέβαλαν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες. Η κατάσταση στη χώρα πάντως δεν χωράει καμία σύγκριση με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Μπενίν

Μια πρώτη παρτίδα 144.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, δωρεά του μηχανισμού COVAX που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον εφοδιασμό των κρατών με χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, έφθασε χθες Τετάρτη στο Μπενίν, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η παραλαβή των εμβολίων αποτελεί σημείο καμπής στην εθνική αντίδραση στην πανδημία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα εμβόλια αυτά, οι προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τον πληθυσμό θα ενισχυθούν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μπενζαμέν Χουνκπατίν, ο οποίος υποδέχθηκε την παρτίδα εμβολίων στο αεροδρόμιο της Κοτονού.

Επρόκειτο για την πρώτη παρτίδα από τις συνολικά 792.000 δόσεις εμβολίων που αναμένει να λάβει το Μπενίν μέσω COVAX ως τον Μάιο, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση Τύπου της κυβέρνησης. Η παρτίδα αυτή έφθασε στη χώρα σε μια συγκυρία κατά την οποία καταγράφονται διχογνωμίες και μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκφράζει δισταγμούς ως προς τον εμβολιασμό. Στο Μπενίν των περίπου 11,7 εκατ. κατοίκων έχουν καταγραφεί επίσημα 81 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 6.338 κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Όμως η επιδημιολογική εικόνα ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετική στην πραγματικότητα, με δεδομένο ότι στη χώρα της δυτικής Αφρικής γίνονται ελάχιστα τεστ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι