ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα “παπάκια” του Χόφμαν στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ (video)

Στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ τα "παπάκια" του Χόφμαν (video),

Μια δεκαετία αφότου εμφανίστηκε στο λιμάνι της Βικτώριας του Χονγκ Κονγκ το έργο “Rubber Duck” του Ολλανδού καλλιτέχνη Florentijn Hofman, επιστρέφει στα ίδια νερά. Και μάλιστα με φίλο. Τα “παπάκια” του Χόφμαν, λοιπόν, είναι ζευγάρι αυτή τη φορά. 

Το στούντιο AllRightsReserved, το οποίο συχνά διοργανώνει δημόσιες εκθέσεις τέχνης στην πόλη, ανακοίνωσε ότι ένα ζευγάρι παπάκια του Hofman θα βρίσκεται στα νερά του Χονγκ Κονγκ για δύο εβδομάδες. Η εταιρεία ονόμασε τη νέα εγκατάσταση “Double Ducks”. Τα δύο τεράστια φουσκωτά παπάκια μπάνιου ρυμουλκούνται όπως αναφέρει το CNN από βάρκες ανοιχτά του Tsing Yi, του πέμπτου μεγαλύτερου νησιού του Χονγκ Κονγκ από τον περασμένο μήνα. Με ύψος 18 μέτρα, είναι λίγο μεγαλύτερα από αυτά που έγιναν παγκόσμια πρωτοσέλιδα όταν εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ πριν από 10 χρόνια.

Στη δήλωσή τους οι διοργανωτές της έκθεσης συνέκριναν το έργο με τους συμμετρικούς κινεζικούς χαρακτήρες “xi” (γνωστός ως “διπλή ευτυχία”) και “peng” (που φίλος), που φέρουν τα δύο παπάκια. «Τα δύο παπάκια είναι διπλή τύχη», ανέφερε ο Χόφμαν σε δήλωσή του. Το έργο δίνει έμφαση στη φιλία. Το “Double Ducks” δεν έχει να κάνει με το να κοιτάς το παρελθόν, αλλά με το να απολαμβάνεις τη στιγμή μαζί με κάποιον. Σχεδιασμένο το 2001 πριν κάνει το ντεμπούτο του στη Γαλλία έξι χρόνια αργότερα, το “Rubber Duck” εμφανίστηκε στην Οσάκα, το Σίδνεϊ και το Σάο Πάολο πριν φτάσει στο Χόνγκ Κόνγκ το 2013. Αν και όλες οι πάπιες του Χόφμαν μοιάζουν, για κάθε λιμάνι κάνει άλλη. Αλλά, η προηγούμενη άφιξη του έργου του στο λιμάνι Βικτώρια έκανε θραύση παγκοσμίως, γιατί ξεφούσκωσε το πρώτο βράδυ.

Η φουσκωτή πάπια στο Χονγκ Κονγκ ήταν αξιοσημείωτη επίσης και για την πρόκληση της οργής των αρχών της Κίνας. Εγκατεστημένο μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την επέτειο της Τιενανμέν, το έργο άρχισε να εμφανίζεται σε τροποποιημένες εκδόσεις του “Tank Man“, της διάσημης φωτογραφίας του άγνωστου διαδηλωτή που στέκεται όρθιος μπροστά στα κινεζικά τανκς. Οι χρήστες των social media τότε άρχισαν να μοιράζονται εικόνες στις οποίες οι λαστιχένιες πάπιες αντικατέστησαν τη γραμμή των τανκς, οδηγώντας στον αποκλεισμό του όρου “Big Yellow Duck” στην πλατφόρμα Weibo, που είναι το κινεζικό Twitter.

Τα κοάσματα του φρύνου

Την επόμενη χρονιά το 2014, η εικόνα ενός γιγαντιαίου φρύνου ενός άλλου καλλιτέχνη, που εμπνεύστηκε από το έργο του Hofman, λογοκρίθηκαν επίσης αφού οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το παρομοίασαν με τον πρώην πρόεδρο της Κίνας Jiang Zemin. Έκτοτε το “Rubber Duck” εμφανίστηκε στα νερά πολλών άλλων πόλεων όπως η Σεούλ και το Λος Άντζελες. Το έργο ξεφούσκωσε και στην ταϊβανέζικη πόλη Keelung, ενώ στο Σαντιάγκο της Χιλής, έσκασε μετά από πρόσκρουση σε μια εγκατάσταση του λιμανιού.

Ο Hofman είναι γνωστός για την παραγωγή εικαστικών κατασκευών μεγάλης κλίμακας που επαναπροσδιορίζουν όχι μόνο παιχνίδια μπάνιου, αλλά και άλλα παιχνίδια, κουνέλια, χάρτινες βάρκες και έναν ξύλινο ιπποπόταμο που ονομάζεται Hippopo Thames, τον οποίο εγκατέστησε στον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου το 2014.

Οι “Double Ducks” θα εγκατασταθούν στο λιμάνι Βικτώρια του Χονγκ Κόνγκ στις 10 Ιουνίου. Εικόνες του ζευγαριού έχουν επικολληθεί στο πλάι των τραμ της πόλης και σε σταθμούς του μετρό. Οι λάτρεις των “Double Ducks” αγοράζουν μινιατούρες τους και άλλα αντικείμενα του Χόφμαν στο DDTstore και όπως φαίνεται στην σελίδα του καταστήματος πολλά αντικείμενα έχουν ήδη εξαντληθεί, αν και εκτιμάται ότι θα εντείνουν την παραγωγή για να καλύψουν τις ανάγκες των θαυμαστών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι