Tα τουρκικά ΜΜΕ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ναυτικού της γείτονος
09/01/2025Γράφουν χαρακτηριστικά: «Τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που βασίζονται στην εγχώρια παραγωγή, έχουν κινητοποιήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύνθηκε το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα έως το 2037, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά νέων πολεμικών πλοίων και τον εκσυγχρονισμό ορισμένων υφιστάμενων πολεμικών πλοίων. Στο πλαίσιο του προγράμματος που ετοίμασε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, τέθηκαν οι ακόλουθοι στόχοι:
Αύξηση του αριθμού των φρεγατών τύπου Belharra από 3 σε 4, που έχουν παραγγελθεί από τη Γαλλία, η πρώτη από τις οποίες θα παραδοθεί φέτος. Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για το τέταρτο πλοίο, ο εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών τύπου Meko που αγοράστηκαν από τη Γερμανία, η συμμετοχή στο αμερικανικό πρόγραμμα φρεγατών τύπου Constellation, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2030 και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς και στα προγράμματα κορβετών τύπου MMPC που υποστηρίζονται από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οεκσυγχρονισμός των υποβρυχίων τύπου 214 που έχουν αγοραστεί από τη Γερμανία καθώς και η αγορά νέων υποβρυχίων και η αύξηση του αριθμού των περιπολικών σκαφών τύπου Island σε 6 με την αγορά ακόμη 2 από τις ΗΠΑ».
Επισημαίνουν ότι «η δήλωση του T/Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι “η κατασκευή 31 πλοίων συνεχίζεται με επιτυχία στα ναυπηγεία μας” καλύφθηκε ευρέως από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η ε/φ Καθημερινή σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι «η Τουρκία υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ανανέωσης του πολεμικού της ναυτικού με εγχώρια παραγωγή και εξοπλισμό των πολεμικών της πλοίων με πυραύλους όπως ATMACA και MIDLAS. Ενώ η Ελλάδα, δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το ναυτικό της μεταξύ 2010 και 2020».
Η παραίτηση Φραγκογιάννη
«Οι ΗΠΑ φέρεται να άσκησαν πιέσεις στην Ελλάδα για το θέμα της Τουρκίας!» γράφει η Türkiye και επισημαίνει: «Σύμφωνα με ισχυρισμούς της ε/φ Πενταπόσταγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες ασκούν μια έντονη διπλωματική πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα απέχει από προκλητικά βήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο…» με την εφημερίδα να αναφέρεται σε επικείμενη παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστα Φραγκογιάννη, «για προσωπικούς λόγους», επισημαίνει αρχικά και σημειώνει:
«Ωστόσο, στα διπλωματικά λόμπι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η παραίτηση αυτή επηρεάζεται από την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για μια εκτενή ειρηνευτική συμφωνία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφέρεται ότι οι διεθνείς παράγοντες ασκούν έντονες διπλωματικές πιέσεις στην Ελλάδα, ιδίως για ένα πακέτο λύσεων που θα περιλαμβάνει τα συνοριακά προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την ενεργειακή πολιτική…
Υποστηρίζεται ότι ο Φραγκογιάννης μετά την παραίτησή του θα αναλάβει ένα ρόλο στενού συμβούλου του Π/Θ. Πριν από την παραίτησή του, ο Υφυπουργός αναφέρεται ότι είχε προετοιμάσει την ατζέντα περί συνεργασίας που θα έφερνε ο Π/Θ στην ημερήσια διάταξη της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου. Ενώ στη θέση του Φραγκογιάννη αναμένεται να διοριστεί ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος είναι έμπειρος στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις», αναφέρει.
Στο δημοσίευμα υποστηρίχθηκε ότι ιδίως ο Π/Θ της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει μεταφέρει εισηγήσεις ώστε να μην συμπεριληφθούν στο υπουργικό του συμβούλιο ακραία ονόματα» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες «καταβάλλουν μια έντονη διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η Αθήνα θα απέχει από προκλητικά βήματα στην περιοχή».
Επιπλέον, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία ούτως ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με τον διαμοιρασμό του Αιγαίου Πελάγους.
Τα ισραηλινά HIMARS
«Τα ισραηλινά HIMARS έρχονται στην Αλεξανδρούπολη: Αποκαλύφθηκε το πόσα πυραυλικά συστήματα εμβέλειας 300 χιλιομέτρων έχει αγοράσει η Ελλάδα» γράφει η TR Haber και αναφέρει: «Καθώς εξοπλίζεται η Θάλασσα των Νήσων [σσ. Αιγαίο Πέλαγος] με σταθμούς παρακολούθησης τουρκικών UCAV, το Ισραήλ, το οποίο ενισχύει την Ελλάδα με συστήματα αεράμυνας, τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει στη χώρα αυτή και πυραυλικά συστήματα πυροβολικού με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
Το σιωνιστικό Ισραήλ, που έχει αρχίσει να σκέφτεται σενάρια θερμού πολέμου με την Τουρκία, ετοιμάζεται να εξοπλίσει με πυραυλικά συστήματα πυροβολικού την Ελλάδα, στην οποία έχει πουλήσει συστήματα αεράμυνας. Η ελληνική ε/φ Καθημερινή έγραψε ότι η κυβέρνηση της Αθήνας διεξάγει διαπραγματεύσεις για την αγορά του πυραυλικού συστήματος πυροβολικών PULS από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems. Με δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων πυροβολικού με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, το όπλο PULS αποτελεί, σύμφωνα με την Καθημερινή, σημαντικό μέρος του σχεδίου αναβάθμισης των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων.
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τον 12ετή οδικό χάρτη της Ελλάδας για τις αγορές όπλων, πρόκειται να ανακοινώσει στο κοινό την αγορά του PULS. Η κυβέρνηση της Αθήνας, βλέποντας την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών συστοιχιών πυροβολικού HIMARS και ATACMS στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αποφάσισε να χτυπήσει την πόρτα του Ισραήλ για την απόκτηση παρόμοιων όπλων.
Αναφέρεται ότι η συμφωνία μεταξύ Τελ Αβίβ και Αθήνας περιλαμβάνει 40 συστοιχίες PULS και σημειώνεται ότι το μέγεθος της σύμβασης θα ανέρχεται μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων και των πυρομαχικών.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην Καθημερινή, τα πυραυλικά συστήματα που θα αγοραστούν από το Ισραήλ θα αναπτυχθούν πρωτίστως στον Έβρο και πέριξ αυτού, καλύπτοντας και την Αλεξανδρούπολη, καθώς και σε χερσαίες περιοχές στη Θάλασσα των Νήσων [σσ. Αιγαίο Πέλαγος]. Με βεληνεκές από 35 έως 300 χιλιόμετρα, οι εν λόγω πύραυλοι μπορούν να κατευθυνθούν στον επιθυμητό στόχο και να φέρουν διάφορες πολεμικές κεφαλές.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να αποκτηθούν πύραυλοι Accular 122 και 160mm, Extra 306mm και Predator Hawk 370mm. Όλα αυτά τα πυρομαχικά μπορούν να εκτοξεύονται από την συστοιχία PULS. Πέρα από όλους αυτούς τους πυραύλους, η Αθήνα ενδιαφέρεται επίσης και για τα ισραηλινής κατασκευής πυρομαχικά SkyStriker. Το SkyStriker, το οποίο μπορεί να φέρει πολεμικές κεφαλές 5 και 10 κιλών, αφού αρχίσει να πετάει μπορεί να διανύσει 100 χιλιόμετρα μετά την εκτόξευσή του από τη συστοιχία PULS.
Υποστηρίζεται ότι σε περίπτωση που το SkyStriker δεν καταφέρει να βρει το στόχο του κατά τη διάρκεια της πτήσης, επιστρέφει στο σημείο βολής, ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Πρόσφατα το Ισραήλ συμφώνησε επίσης με τη Γερμανία και τη Σερβία για την εξαγωγή των συστοιχιών PULS. Υποστηρίχθηκε ότι η παράδοση του PULS στην Ελλάδα, που αντιστοιχεί στο πυραυλικό σύστημα πυροβολικού BORA/KHAN της Τουρκίας, θα ξεκινήσει φέτος», γράφει.