Τα τρία στάδια lockdown σε νησί (αν και εφ΄όσον…) – Οι μάσκες έχουν ξεχαστεί

Τα τρία στάδια lockdown σε νησί (αν και εφ΄όσον...) - Οι μάσκες έχουν ξεχαστεί

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, προειδοποιεί ότι με την χαλάρωση στα μέτρα, μπορεί οι τοπικές κοινωνίες να βιώσουν ξανά ένα lockdown καθαρά τοπικό.

Οπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πρέπει να δείξουμε όλοι προσοχή, οι ειδικοι στα λεγομενα “ορφανά κρουσματα”, τα διάσπαρτα που δεν ξέρουμε την “αφετηρία” τους, και στη διαχείριση των πτήσεων και του τουρισμού, οι δε υπόλοιποι στον τομέα της ατομικής ευθύνης.

«Χρειάζεται μια συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση των “κόκκινων” χωρών σε κάθε φάση που θα αλλάζουν τα μέτρα. Γνωρίζουμε ότι θα ξεφύγουν κρούσματα, μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε ένα προφίλ για όλους τους τουρίστες, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να το έχουμε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Παθολογίας. Ανέφερε ότι στις πτήσεις από τις «πράσινες» χώρες θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια, όμως από τις «κόκκινες», όπου η επιδημία μαίνεται, οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο lockdown σε τοπικό επίπεδο ο κ. Γώγος εξήγησε ότι δεν το θεωρεί πιθανόν, αλλά προβλέπονται τρία στάδια:

Το πρώτο είναι η «καραντίνα» σε ένα ξενοδοχείο
Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων
Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε «καραντίνα» ένα ολόκληρο νησί

Ο λοιμωξιολόγος συμπλήρωσε: «Φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, στο γενικό lockdown για ένα νησί, αν τηρηθούν αυτά που έχουν προγραμματιστεί»

Είπε επίσης ότι εικόνες σαν αυτές που ειδαν το φως της δημοσιότητας σε παραλίες, λιμάνια, αμμουδιές ή σοκάκια νησιών με τουρισμό “είναι προβληματικές για τη δημόσια υγεία αλλά στην ουσία βλάπτουν και τον τουρισμό».

«Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση. Οι μάσκες έχουν αρχίσει και αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάποιοι δεν φορούν» πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος, εκφράζοντας αυτό που όλοι διαπιστώνουμε στην καθημερινότητα κατά την “μετα καραντίνα” εποχή.

πικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και αφετέρου άσχημες για τον τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

«Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση. Οι μάσκες έχουν αρχίσει και αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάποιοι δεν φορούν» πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι