Σεισμός 4,9 R στην Εύβοια – Ταρακουνήθηκε και η Αθήνα (upd)

Σεισμός 4,9 R στην Εύβοια – Ταρακουνήθηκε και η Αθήνα (upd)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:25 με επίκεντρο την Εύβοια, 14 χιλιόμετρα ΒΒΑ της Χαλκίδας και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα σύμφωνα το Γεωφυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική, ενώ αμέσως μετά συγκλήθηκε η ειδική επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και εκδόθηκαν ανακοινώσεις.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Εύβοια αλλά και στη Στερεά Ελλάδα, χωρίς έως τώρα να έχουν αναφερθεί μεγάλες ζημιές ή τραυματισμοί. Ο κόσμος πάντως τρόμαξε και έχουν προκληθεί ζημίες σε κτίρια. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ., ενώ λίγο αργότερα αναθεώρησε επίσης στα 4,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 5 χλμ ανατολικά των Ψαχνών. Ο σημερινός σεισμός δεν σχετίζεται με τους σεισμούς της νοτιοανατολικής Εύβοιας, δηλώνουν μερικοί σεισμολόγοι.

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι πανικός. δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό.  Ο καθηγητής Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο». Συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

https://www.youtube.com/watch?v=j_pu-NLPrj0&t=7s

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση ήταν 5,2 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 2 χλμ.

Ο σεισμολογος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εντούτοις δείχνει πιο ανήσυχος, όπως δηλώνει στο “Εθνος”: «Δεν πρόκειται απλώς για έναν μετασεισμό στη Νότια Εύβοια. Δεν είναι καν στη Νότια Εύβοια. Είναι 50 χλμ βορειότερα, στην Κεντρική Εύβοια. Αρα ενεργοποιείται μία νέα εστία και αυτό σημαίνει ότι στην Εύβοια έχουμε μία ευρύτερη ενεργοποίηση. Κι όταν έχουμε ευρύτερη ενεργοποίηση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι από δω και πέρα η πορεία. Πρέπει να εκτιμηθεί. Και οι εκτιμήσεις δεν είναι ενός ή δύο ατόμων που λένε την προσωπική τους άποψη, όπως κάνω κι εγώ», είπε ο κ.Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος παράλληλα επεσήμανε ότι «πλέον έχουμε ενεργοποίηση σε ένα επίκεντρο πολύ κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο, εν προκειμένω την Χαλκίδα. Κι αυτό αποκτά πλέον άλλη κοινωνική και επιχειρησιακή διάσταση». Ο κ. Παπαδόπουλος προσέθεσε ότι δεν είναι τόσο απλό να πει κάποιος ότι το επίκεντρο αυτό ενεργοποιήθηκε από τους προηγούμενους σεισμούς στη νότια Εύβοια, όπως «δεν είναι απλό και να πει κάποιος με σιγουριά αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος».

Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της περιοχής ο επιστήμονας, ο οποίος έχει διατελέσει Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, συμβουλεύει μια πρώτη επισκόπηση στα κτίρια κατοικίας και εργασίας: «Οσοι έχουν παρατηρήσει – αν έχουν παρατηρήσει – βλάβες από τον σεισμό αυτό, τότε πρέπει να καλέσουν άμεσα μηχανικό να κάνει αυτοψία και να τους συμβουλεύσει αν μπορούν να μπουν και να συνεχίσουν να μένουν ή να εργάζονται στο συγκεκριμένο χώρο ή όχι. Αυτή είναι πάντα η βασική συμβουλή», είπε.

Η ειδική επιτροπή

Τη σύγκληση της επιτροπής εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, αφού προηγουμένως επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης Χ. Στυλιανίδη. Οι ειδικοί κλήθηκαν να εκτιμήσουν άμεσα την σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών – Χαλκίδος υπό την προεδρία του κ. Λέκκα. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, η οποια συνεστήθη πριν από ένα μήνα, «θα εξετάσει τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και θα δρομολογήσει τις επόμενες δράσεις».

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε επικοινωνία με τον δήμαρχο της Χαλκίδας και συντονίζονται ενέργειες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είναι ήδη σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές. ‘Εως τώρα υπάρχουν αναφορές μόνον για φθορές σε λίγες τζαμαρίες, ενώ αναμένεται σε λίγη ώρα να εκδοθεί ανακοίνωση από την Πυροσβεστική.

Το αντικείμενο της επιτροπής είναι η αξιολόγηση των προγνώσεων οι οποίες υποβάλλονται στον οργανισμό καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τη σεισμικότητα και η πρόταση προς την πολιτεία των ενδεικνυόμενων μέτρων, καθώς και σε περίπτωση σεισμικών διεγέρσεων, η αξιολόγηση των υφιστάμενων δεδομένων για τον προσδιορισμό της εξέλιξης της σεισμικής δράσης και η πρόταση προς την Πολιτεία των ενδεικνυόμενων ενεργειών.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 65 χλμ. βορείως των Αθηνών και 5 χλμ.ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος», αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ. και παρακαλούνται οι συμπολιτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι