Ταραχές στη Βηρυτό καθώς οι εκτοπισμένοι κάνουν κατάληψη σε κτήρια και η αστυνομία τα εκκενώνει

Ταραχές στη Βηρυτό καθώς οι εκτοπισμένοι κάνουν κατάληψη σε κτήρια και η αστυνομία τα εκκενώνει
epa11624803 Syrian and Lebanese families who fled from southern Lebanon following Israeli military strikes in recent days arrive at the Masnaa Border Crossing with Lebanon, Jdeidat Yabous, Syria, 25 September 2024. According to Lebanon's Ministry of Health, at least 558 people have been killed, and more than 1,835 have been injured following continued Israeli airstrikes on southern Lebanese towns and villages. EPA/YOUSSEF BADAWI

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, η αστυνομία του Λιβάνου επιχείρησε σήμερα να εκκενώσει δια της βίας στη Βηρυτό ένα υπό κατάληψη κτίριο στο οποίο είχαν καταφύγει οικογένειες που διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να προκληθούν συγκρούσεις με τους εκτοπισμένους.

Το κτίριο που βρίσκεται πάνω στην πολυσύχναστη οδική αρτηρία της Χάμρα, στο κέντρο της πόλης, ήταν εγκαταλελειμμένο πριν καταληφθεί από αρκετές οικογένειες. Κάποιες οικογένειες προέρχονταν από τα νότια προάστια της Βηρυτού, που τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν στόχο των σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Η αστυνομία επενέβη επειδή έκανε καταγγελία ο ιδιοκτήτης του εγκαταλελειμμένου κτηρίου και το δικαστήριο διέταξε την εκκένωσή του. Οι ξεσπιτωμένες οικογένειες αντέδρασαν και άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα σε αστυνομικους και στρατιώτες, ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά και σε κάδους. «Οι δυνάμεις ασφαλείας “έκαναν έφοδο ξαφνικά στο κτίριο, σαν να ήταν το Ισραήλ που επιτίθεται στους εχθρούς του, όχι σαν να είναι Λιβανέζοι και στις δύο μεριές”, κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο  η νεαρή Αμάλ που έφυγε μαζί με τους γονείς της από τα νότια προάστια εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών. “Θέλησαν να μας βγάλουν έξω με τη βία. Όταν μια πόρτα ήταν κλειστή, αυτοί την έσπαγαν”, πρόσθεσε. “Μα εμείς δεν είχαμε να πάμε πουθενά”.

Μετά τις ταραχές, η εισαγγελία αποφάσισε να δώσει μια επιπλέον προθεσμία 48 ωρών στις οικογένειες για να εκκενώσουν τον χώρο. Η κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που άρχισε πριν από σχεδόν έναν μήνα, οδήγησε πάνω από 100.000 άτομα  σε μαζική μετανάστευση στη Συρία, αλλά συνολικά εκτόπισε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σε μια χώρα που αριθμεί σχεδόν έξι εκατομμύρια κατοίκους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα, και συνωστίστηκαν μέσα στα σχολεία, στα σπίτια συγγενών τους ή μέσα σε διαμερίσματα. Εκτοπισμένοι μπήκαν σε κενά κτίρια παραβιάζοντας τις εισόδους τους, καθώς έχουν γεμίσει σχεδόν ολοι οι χώροι που ήταν διαθέσιμοι για τους πρόσφυγες. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ αλ-Μαουλάουι υποσχέθηκε σήμερα να λάβει “έκτακτα μέτρα” για να θέσει τέλος σε “κάθε παραβίαση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στη Βηρυτό”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx