Τασούλας: Τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου προστατεύοντας την κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Τα πέντε μνημεία και τα κοκόρια... , Πανούσης
Βουλή. Συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα, προκαλώντας τεράστια οικολογική ζημιά σε Έβρο και Πάρνηθα. Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

«Η δημοκρατία είναι συνώνυμη με την ευθύνη. Και οι νέοι του πολυτεχνείου διεκδίκησαν την ευθύνη να ορίζουν τη μοίρα τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στην επετειακή εκδήλωση που έγινε νωρίτερα στην Ολομέλεια και ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το Πολυτεχνείο.

«Μισό αιώνα μετά, τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, προστατεύοντας και αξιοποιώντας το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης έλαβαν τον λόγο βουλευτές όλων των κομμάτων – από την Πλεύση Ελευθερίας τον λόγο πήρε η πρόεδρος του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου – με εξαίρεση το κόμμα «Σπαρτιάτες» που δεν εκπροσωπήθηκε.

«Οι νέοι οι οποίοι πήγαν στο Πολυτεχνείο και επιτέλεσαν την κορυφαία πράξη αντιδικτατορικής δράσης στη χώρα μας, αυτοί οι νέοι δεν πήγαν στο Πολυτεχνείο για να μιλήσουν και να κραυγάσουν για δημοκρατία δωρεάν. Ήξεραν ότι αναλαμβάνουν ευθύνες. Ήξεραν ότι έχουν να κάνουν με ένα δικτατορικό καθεστώς» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν είναι όπως όταν διεκδικείς κάτι σε μια άπλετη δημοκρατία. Και ξέρεις ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα σου. Ανέλαβαν ευθύνη εις βάρος του εαυτού τους, διακινδύνευσαν διεκδικώντας τη δημοκρατία. Είναι άλλο πράγμα να διεκδικείς τη δημοκρατία μέσα σε μια τυραννία και άλλο να την προασπίζεσαι μέσα σε μια δημοκρατία. Αυτό απηχούσε το βλέμμα που χαράκτηκε από τον χαράκτη Τάσσο και υπάρχει έξω από την αίθουσα της Γερουσίας. Οι νέοι αυτοί διεκδίκησαν την ευθύνη του να ορίζουν τη μοίρα τους.

Γιατί αυτό είναι η δημοκρατία: να ευθύνεται ο λαός για τη μοίρα του και όχι να ευθύνεται μια δράκα η οποία οικειοποιείται τη δημοκρατία, παριστάνοντας αυτήν ενώ είναι δικτατορία. Η δημοκρατία είναι συνώνυμη με την ευθύνη. Και οι νέοι του Πολυτεχνείου διεκδίκησαν την ευθύνη να ορίζουν τη μοίρα τους». Ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι σήμερα η Βουλή των Ελλήνων τιμά τον μισό αιώνα από εκείνον τον αγώνα ο οποίος συνεπαγόταν κόστος και τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου, την κορυφαία εκδήλωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τον κυρίως σεισμό που ταρακούνησε το καθεστώς, μετά τους προσεισμούς την ίδια χρονιά, την κατάληψη της Νομικής, τις δηλώσεις Καραμανλή, την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, το κίνημα του Ναυτικού, που όλα αυτά μαζί, το 1973, με κορυφαίο το Πολυτεχνείο ανέδειξαν τη σκληρότητα αλλά και την απομόνωση του καθεστώτος.

«Σήμερα, εμείς εδώ απολαμβάνουμε και υπηρετούμε μια δημοκρατία, η οποία δεν έχει λόγο να είναι διαρκώς απολογούμενη ή κατηγορούμενη αλλά να κάνει συνεχώς τον απολογισμό της και να φροντίζουμε όλοι από τη θέση μας, αυτός ο απολογισμός, με τα λάθη, με τις αστοχίες, με τις υπερβολές, να είναι θετικός. Ο δημοκρατικός ισολογισμός του έργου μας οφείλουμε να είναι θετικός», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Σημείωσε επίσης ότι υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε το Πολυτεχνείο και όχι μέσα από γραφικές ή απαράδεκτες υπερβολές οι οποίες συμβαίνουν αυτή τη μέρα και αμαυρώνουν ή επιχειρούν να αμαυρώσουν το κυρίαρχο μήνυμα. «Μισό αιώνα μετά, τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, προστατεύοντας και αξιοποιώντας το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε ο κ. Τασούλας.

«Η μνήμη του Πολυτεχνείου που έγινε έπαλξη δημοκρατικής ευποιίας, μισό αιώνα τώρα μας καθοδηγεί ώστε τη διεκδίκηση της δημοκρατίας, τιμώντας την, να την κάνουμε προστασία και αξιοποίηση της δημοκρατίας, διαρκή προστασία και αξιοποίηση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, του αντιπροσωπευτικού συστήματος, αυτού δηλαδή το οποίο υπηρετούμε εδώ τα τελευταία 49 χρόνια, χάρη και στη μεγαλειώδη εκείνη διεκδίκηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι νωρίτερα σήμερα κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο. «Κατέθεσα εκ μέρους όλων σας στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ως πρόεδρος της Βουλής. Και πιστεύω πως αυτός ο συμβολισμός, η Βουλή να καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, έχει να κάνει ακριβώς με την εκπλήρωση αλλά και με τη διαρκή αναζήτηση για τη βελτίωση και αξιοποίηση της δημοκρατίας, που οφείλουμε όλοι να κάνουμε, τιμώντας εκείνη τη μνήμη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

O Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι το αληθινό πνεύμα της 17ης Νοεμβρίου παραμένει φωτεινός οδηγός των πράξεων και των προσπαθειών για συνεχή εμπέδωση και διαφύλαξη της δημοκρατίας.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι το Πολυτεχνείο δεν το έκαναν τα κόμματα, το έκαναν οι άνθρωποι, οι νέοι, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια πηγαία, ακηδεμόνευτη, ζωντανή φοιτητική εξέγερση, νεολαιίστικη εξέγερση, ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών που αιματοκυλίστηκε από τα τανκς αλλά σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία μας.

Ήταν μια εξέγερση που και σήμερα εμπνέει τους αγώνες εκείνων που αγωνίζονται, για τη δημοκρατία και την ελευθερία, για την ειρήνη, ενάντια στην καταπίεση, ενάντια στην καταστολή, ενάντια στα πραξικοπήματα, ενάντια στην κατοχή» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να σημειώσει ότι τα κόμματα της εποχής, όχι μόνο δεν στήριξαν το Πολυτεχνείο αλλά το κατήγγειλαν. «Και σήμερα, που πολλοί επιχειρούν να καπηλευτούν αυτή τη μνημειώδη εξέγερση, και σήμερα ακόμα, 50 χρόνια μετά, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να στέκεται αμήχανο απέναντι σε αυτό που δεν μπόρεσε ούτε να το προβλέψει, ούτε να το προκαλέσει, ούτε να το εμπνεύσει, ούτε να το καταστείλει. Το πολιτικό σύστημα, 50 χρόνια μετά, προσπαθεί να ισορροπήσει και να αναμετρηθεί με το αποτύπωμα που άφησαν οι φοιτητές, οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τον Νοέμβρη του 1973» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σημείωσε πως είναι θλιβερό ότι 50 χρόνια μετά, που μιλάει σε μια Βουλή χωρίς τους βουλευτές της, σε μια επετειακή εκδήλωση που επιχειρείται να τιμηθεί μουσειακά το Πολυτεχνείο. Αλλά και η πορεία της πολιτικής που ασκήθηκε στη μεταπολίτευση δεν δικαιώνει τους αγώνες εκείνων που ονειρεύτηκαν δημοκρατία και ελευθερία όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε στη Βουλή το ψήφισμα που προτείνει το κόμμα της προκειμένου «να πάψει να συντηρείται η αμηχανία, η αμφιθυμία και η διγλωσσία γύρω από το Πολυτεχνείο» και ομόφωνα η Βουλή να λάβει επιτέλους απόφαση ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια εθνική επέτειος, είναι μια ημέρα που η Ελληνική Δημοκρατία θα τιμά, ως επίσημη αργία του κράτους. «Είναι η ώρα να πάψετε να υποθάλπετε εκείνους που αρνούνται την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα θύματα του Πολυτεχνείου, να πάψει να υπάρχει χώρος για τους αναθεωρητές της ιστορίας, που θέλουν να δικαιώνουν τους κακοποιητές της δημοκρατίας», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Πλακιωτάκης ότι «η Βουλή των Ελλήνων δεν εκδίδει ψηφίσματα». Όπως επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης, η Πλεύση Ελευθερίας έθεσε αυτό το ζήτημα και στη Διάσκεψη των Προέδρων και της απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απαντά και σήμερα ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι