Τατάρ: Κάθε λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα

Βρε τον μπαγάσα τον Τατάρ έδειξε "καλή θέληση"! Κώστας Βενιζέλος

Ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του ψευδοκράτους, δήλωσε πως «Η “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” (sic) είναι ανοικτή για συνεργασία σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, με μια θετική ατζέντα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τονίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι βασικό στοιχείο του νησιού, ο Τατάρ δήλωσε τα εξής: «Με βάση τη συμφωνία του 1960, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι οι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν πρόκειται να καταλήξουμε σε μια διεθνή συμφωνία στη βάση της ισότητας, τότε γιατί εμείς βρισκόμαστε κάτω από τέτοια πίεση; Δεν είναι ούτε καν δυνατόν να κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας. Δεν μας καλούν πουθενά στον κόσμο. Δεν έχουμε απευθείας πτήσεις, δεν έχουμε απευθείας εμπόριο. Δεν έχουμε αποκτήσει την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσαμε να έχουμε. Δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας».

«Εάν οποιαδήποτε πολιτική λύση πρόκειται να είναι βιώσιμη, οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρίσκονται κοντά η μια στην άλλη από πλευράς οικονομίας και χρηματοοικονομικής ικανότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν μια πλευρά είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος μέλος της ΕΕ και επωφελείται από όλα τα οικονομικά πλεονεκτήματα που του προσφέρει το να είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος, δεν είναι δυνατόν οι δύο πλευρές να συνεργαστούν με επιτυχία. Η άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι, δεν έχουν διεθνή αναγνώριση, απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις. Βρίσκονται υπό πίεση. Όλες οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας μεταχείρισης εμποδίζουν ανοιχτά την ανάπτυξή μας».

Τατάρ: «Είμαι πάντα υπέρ της συνεργασίας»

Επισημαίνοντας ότι, ακόμη και αν δεν έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, απαιτείται εναλλακτική συνεργασία σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η ενέργεια και το νερό.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τη μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως από την Ανατολία προς τα κατεχόμενα με την υποστήριξη του προέδρου Ερντογάν, ο Τατάρ ανέφερε:

«Κατά βάση, λέω ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε. Μέσω του ΟΗΕ, πρότεινα στους Ελληνοκυπρίους φίλους μας να συνδεθούμε με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ διαμέσου της Τουρκίας με ένα πολύ βολικό καλώδιο από τη “Βόρεια Κύπρο” (sic) προς την Τουρκία».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι ήδη συνδεδεμένη με την ΕΕ υπό αυτήν την έννοια, ο Τατάρ δήλωσε ότι αυτό το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί το πολύ σε 6 μήνες.

«Αυτό το έργο είναι αναγκαίο. Το νησί τόσο στην “Νότια Κύπρο” (sic) όσο και στην “Βόρεια Κύπρο” (sic) παράγει ενέργεια με καύση fuel oil. Η καύση fuel oil για ενέργεια είναι σίγουρα καταστροφική όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για το περιβάλλον μας. Η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται και στις ‘δύο πλευρές’ του νησιού. Ένα άλλο πλεονέκτημα της σύνδεσης με την ΕΕ με καλώδιο είναι πως αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ηλιακή ενέργεια και την πράσινη ενέργεια. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Επί του παρόντος, τόσο στον “Βορρά” όσο και στο “Νότο”, μπορούμε να επενδύσουμε μόνο μέχρι το 30% της συνολικής δυναμικότητας στην ηλιακή ενέργεια. Αυτή είναι μια πραγματικότητα της μηχανικής. Δεν μπορείτε να έχετε περισσότερη πράσινη ενέργεια, αλλιώς το σύστημα δεν θα λειτουργήσει. Αλλά αν έχεις ένα αμφίδρομο καλώδιο προς την ΕΕ, αυτό θα είναι ένα άψογο σύστημα όπου θα μπορούμε να απολαμβάνουμε την αρετή του ήλιου που χάρισε ο Θεός στην Κύπρο».

Ο Τατάρ είπε ότι υποστηρίζει την ένταξη των κατεχομένων στην ΕΕ ως ένα “κράτος” που θα αναγνωρίζεται η κυριαρχία του και ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Η επιλογή ενός ενωμένου νησιού δεν είναι εφικτή»

Τονίζοντας ότι είναι υπέρ της λύσης, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν μπόρεσαν να διεξαχθούν εποικοδομητικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ιδίως μετά την ένταξη της ελεύθερης Κύπρου στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της ένταξης της Κυπριακής ΔΗμοκρατίας στην ΕΕ, ο Τατάρ δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία είναι μια εγγυήτρια δύναμη. Ωστόσο, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε δεκτή στην ΕΕ παρά το όχι που είπε στο σχέδιο Ανάν, αυτό δεν το κοινοποίησε κανείς στην Τουρκία. Θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η γνώμη της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης. Οι Τουρκοκύπριοι που είπαν ναι στο σχέδιο θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η γνώμη τους».

Τονίζοντας ότι από το 1974, από τότε που η Τουρκία εισέβαλε, επικρατεί ειρήνη στο νησί, ο Tatar δήλωσε ότι  δεν πρέπει να αγνοηθεί το παρελθόν.

Υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ ενός ενωμένου νησιού, ο Τατάρ δήλωσε: «Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, η επιλογή ενός ενωμένου νησιού δεν είναι εφικτή».«Εμείς δεν είμαστε μειονότητα. Δικαιούμαστε ισότητα. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να αποτελέσει αντικείμενο πλήρους διαπραγμάτευσης. Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Για να είναι δίκαιη, ισότιμη και βιώσιμη η Κύπρος, οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία πρέπει να μπορεί να τυγχάνει πλήρους διαπραγμάτευσης και να είναι αμοιβαία αποδεκτή».

Στην αντίληψη της ΕΕ για μια λύση που βασίζεται σε ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει θέση για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων: «Η ΕΕ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ανάγκη την προστασία της Τουρκίας, της “μητέρας πατρίδας” μας».

«Η Τουρκία πέρα από τη διατήρηση της ειρήνης στο νησί δεν έχει κανένα άλλο συμφέρον».

Εφιστώντας την προσοχή στην υποστήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκκληση που έκανε ο πρόεδρος Ερντογἀν στην ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την αναγνώριση των κατεχομένων καθώς και για την ένταξη της “χώρας” του στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών ως μέλος-παρατηρητής με την υποστήριξή του.

Η συνάντηση σε άτυπη μορφή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2025

Ο Τατάρ δήλωσε ότι οι συνομιλίες, που συμφωνήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα όπου αποφασίστηκε και η συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα είναι ανεπίσημες και ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο ηγετών, ενώ η Τουρκία και η Ελλάδα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και το Ηνωμένο Βασίλειο σε χαμηλό επίπεδο.

Δηλώνοντας πως εκτιμά ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του Ιανουαρίου 2025, ο Τατάρ δήλωσε ότι πιστεύει στο διάλογο και την επικοινωνία και πως η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει μια παραγωγική πλατφόρμα για να εκφράσει τις προσδοκίες του ψευδοκράτους από τη μελλοντική διαδικασία.

«Φυσικά, δεν πρόκειται για μια συνάντηση όπου θα προχωρήσουμε αμέσως σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Για να γίνει αυτό, πιστεύουμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε να βρούμε ένα κοινό έδαφος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διατυπώσαμε την άποψή μας. Εάν δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν μπορούν να υπάρξουν και επίσημες διαπραγματεύσεις».

Πηγή: Αναντολού

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx