Τατάρ προς ΟΗΕ: Μόνο για δύο κράτη μιλάμε – Δεν θέλει εμβόλια μέσω των “νοτίων”

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο –Εκκενώθηκαν χωριά, βοήθεια από Ελλάδα και Ισραήλ, slpress

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε και πάλι ότι επίσημες συνομιλίες για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν «μόνο στη βάση των δύο κρατών». Παράλληλα επαναβεβαίωσε στην ειδική εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε μια «συνάντηση 5 + 1» και “ξίνισε” για τα εμβόλια που αποστέλλονται μέσω της Κύπρου.

Η συνάντηση της κας Σπέχαρ με τον κ. Τατάρ διήρκεσε μία ώρα και 10 λεπτά. Εν συνεχεία  ο κ. Τατάρ ανέφερε πως συζητήθηκε η ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης και η έκθεση για τις υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά επανέλαβε στην κ. Σπέχαρ και την θέση του για το Κυπριακό. Επίσης της ζήτησε  βοήθεια στο θέμα των εμβολίων από την ΕΕ.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο προετοιμασίας και συνεχίζονται εντατικά οι διεργασίες για μια διάσκεψη τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και Τουρκία έχουμε, με τον ίδιο τρόπο, δώσει ξεκάθαρα τα μηνύματά μας» είπε.

Η ΕΕ, πρόσθεσε, «δεν είμαι μέρος αυτής της υπόθεσης. Συνομιλητές μας σε μια συνάντηση 5 + 1, είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η συνάντηση θα είναι στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Εάν ζητηθεί μια τεχνική πληροφορία από την ΕΕ, αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά η ΕΕ δεν συμμετέχει στην συνάντηση και ούτε πρέπει να συμμετάσχει».

Εμβόλια όμως….

Εντούτοις ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για αποστολή εμβολίων και είπε συγκεκριμένα «χρειαζόμαστε βοήθεια στο θέμα των εμβολίων από την ΕΕ. Στο τέλος-τέλος, συνομιλητές μας είναι η ΕΕ και όχι η ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι σήμερα έλαβε μια έκθεση από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για την υγεία για τον εφοδιασμό των εμβολίων από την ΕΕ μέσω της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» – όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα το αποδεχθούμε. Εάν δοθούν αυτά τα εμβόλια, (της) είπαμε ότι πρέπει να γίνει αυτό απευθείας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι