Ταξιδεύει για τα πετρέλαια ο Πούτιν

Ταξιδεύει για τα πετρέλαια ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία αυτήν την εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό μέσο Shot.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης γίνεται μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την περασμένη Πέμπτη η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι αγορές αντέδρασαν με σκεπτικισμό απέναντι στη συμφωνία επειδή είναι αμφίβολο αν οι εθελοντικές μειώσεις θα εφαρμοσθούν πλήρως. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2% την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση και υποχώρησαν ακόμη περισσότερο σήμερα. Η τιμή του αργού Brent σημείωνε πτώση κατά 0,6% στα 78,45 δολάρια στις 17:05 GMT.

Ο αριθμός των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως περιλαμβάνει μια επέκταση των ήδη υφιστάμενων εθελοντικών περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με το Shot, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα επισκεφθεί πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά τη Σαουδική Αραβία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Ελπίζω ότι θα είναι πολύ επωφελείς οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές», δήλωσε ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν ταξιδεύει σπάνια στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τη συνεργασία στον ΟΠΕΚ+, ο Πούτιν επιθυμεί να καλλιεργήσει σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να οικοδομήσει παγκόσμιες συμμαχίες με μη δυτικές χώρες, «προκειμένου να καταδείξει την αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να απομονώσουν τη Ρωσία με τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλλει για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Το περιθώριο του Πούτιν να ταξιδεύει στο εξωτερικό περιορίστηκε τον Μάρτιο, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για την αναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, που θεωρείται έγκλημα πολέμου. Η Ρωσία αρνήθηκε την κατηγορία και χαρακτήρισε την κίνηση εξωφρενική, αλλά δήλωσε ότι ήταν νομικά άκυρη σε κάθε περίπτωση, επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ. Ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέλη του δικαστηρίου αυτού, όπως δεν είναι σχεδόν όλη η Ασία. Ομως ούτε και οι ΗΠΑ ουσιαστικά είναι μέλος, αφου υπέγραψε μεν αρχικά, αλλά δεν επικύρωσε ποτέ τη συμφωνία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι