Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών

Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών

Ανακοίνωση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού καλεί τους Αθηναίους σε ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο της μαθηματικής σκέψης και της ιστορίας των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, όπου με διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές, εκθέματα Εικονικής Πραγματικότητας, κείμενα, εντυπωσιακές προβολές και κατασκευές γινεται έκθεση με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” που αφορά την ιστορία των μαθηματικών και την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, την επιρροή τους σε άλλες επιστήμες και τέχνες, όπως στην αστρονομία, στη γεωγραφία και στη μουσική. Κεντρικά πρόσωπα, ο Θαλής, ο Ευκλείδης και ο Πυθαγόρας, αλλά υπάρχουν και εκθέματα για τα αριθμητικά συστήματα των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θα γράψουμε αριθμούς με βάση τα ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων και τη σφηνοειδή γραφή των Βαβυλώνιων, και θα προσπαθήσουμε να μοιράσουμε ακριβώς 6 καρβέλια ψωμί σε 10 άνδρες, θα γνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατάφεραν, όπως παρουσιάζεται στον πάπυρο Rhind, το εκτενέστερο και ένα από τα πιο γνωστά κείμενα των αιγυπτιακών μαθηματικών. Θα σχηματίσουμε σαν τον Θαλή και τους Ίωνες φιλοσόφους σχήματα στην άμμο με ένα ραβδι, και θα μάθουμε πώς υπολόγισε ο Θαλής το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα, μόνο με ένα σχοινί και με την παρατηρητικότητά του, θα γνωρίσουμε τον Πυθαγόρα, τον άνθρωπο που έβλεπε παντού αριθμούς και θα πειραματιστούμε με τη μουσική κλίμακα στο μονόχορδό του. Παράλληλα, θα γνωρίσουμε τα τρία άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας».

Την νέα εμπλουτισμένη έκθεση έχει επιμεληθεί η ομάδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης που είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” και είχε συγκροτηθεί με τη φροντίδα των επιστημόνων του ΙΜΕ, καθώς και με την ευγενική συμβολή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενώ η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έφερε την υπογραφή του ειδικού της Ιστορίας των Μαθηματικών, καθηγητή Γιάννη Χριστιανίδη. Τη μουσειολογική μελέτη είχαν εκπονήσει η Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, η Ανδρομάχη Γκαζή και η Θεανώ Μουσούρη, ενώ τη μουσειογραφική μελέτη είχε επιμεληθεί ο Σταμάτης Ζάννος.

Πληροφορίες: Έναρξη έκθεσης: 16 Νοεμβρίου 2024, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, με εκθέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας. Υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στην έκθεση το Σάββατο και την Κυριακή κατόπιν συνεννόησης για ομάδες 15 ατόμων και άνω (σχολικές ομάδες, συλλόγους κ.α.) Προπώληση εισιτηρίων: Στην Υποδοχή του Μουσείου (Πειραιώς 254, Ταύρος), τηλεφωνικά: 212 254 0000 και ηλεκτρονικά: math.ime.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx