Τελευταία στιγμή δεν πάει ο Μπάιντεν στη Γερμανία, και ο Γκάλαντ στις ΗΠΑ

Τελευταία στιγμή δεν πάει ο Μπάιντεν στη Γερμανία, και ο Γκάλαντ στις ΗΠΑ
epa11639718 US President Joe Biden speaks to the media before departing on Marine One from the White House, Washington, DC, USA, 03 October 2024. President Biden is visiting areas in Florida and Georgia which have been affected by Hurricane Helene. EPA/WILL OLIVER

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ αναβάλλει την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η επίσκεψη στην ουσία φαίνεται πως αναβλήθηκε από τον Νετανιάχου. Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος ανέβαλε το ταξίδι του στην Γερμανία “λόγω του κυκλώνα που πλήττει τη χώρα του”.

Με την αναβολή της επίσκεψης, αναβάλλεται για αργότερα και η συζήτηση που επρόκειτο να έχει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν. «Μόλις ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός Γκάλαντ αναβάλλει το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον», είπε η εκπρόσωπος Σαμπρίνα Σινγκ, παραπέμποντας στην ισραηλινή κυβέρνηση για περισσότερες εξηγήσεις. Το Ισραήλ ενημέρωσε αργά απόψε (08.10.2024) το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι ακυρώνεται το προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, τις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα, είχε υπάρξει έντονο παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι του Γκάλαντ στις ΗΠΑ με τα ισραηλινά ΜΜΕ να λένε ότι λίγο πριν την αναχώρηση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου εξέφρασε τη διαφωνία του, θέτοντας μάλιστα ως προϋπόθεση να προηγηθεί η δική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Το ισραηλινό Channel 12 είχε μεταδώσει ότι ο Νετανιάχου θέλει πρώτα το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την προγραμματισμένη απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση.

Η δημόσια αντιπαράθεση Νετανιάχου – Γκάλαντ δεν είναι κάτι νέο. Οι δύο άνδρες διαφωνούν στην αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή, όπως η χερσαία επίθεση που διέταξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον Λίβανο, ωστόσο διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του, κυρίως λόγω της υψηλής δημοφιλίας του.

Δεν πάει στη Γερμανία ο Μπάιντεν

Κατανόηση για την αναβολή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Γερμανία εξέφρασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δηλώνοντας ότι θα έκανε το ίδιο σε αντίστοιχες συνθήκες. «Αν μαίνονταν τέτοιες καταιγίδες στη χώρα μου, τότε θα έπαιρνα κι εγώ την ίδια απόφαση», δήλωσε ο κ. Σολτς στο RTL και πρόσθεσε ότι ο Τζο Μπάιντεν ήθελε πολύ να φθάσει στο Βερολίνο το βράδυ της Πέμπτης. «Θα ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση», σημείωσε ο κ. Σολτς.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει την αναβολή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου, ενόψει του κυκλώνα «Μίλτον». Στο Βερολίνο, για την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψη του κ. Μπάιντεν, είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον καγκελάριο και με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να συμμετάσχει σε τετραμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Για το Σάββατο είχε προγραμματιστεί και η συνάντηση κορυφής της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, η οποία θα φιλοξενείτο στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν, στην Ρηνανία-Παλατινάτο, παρουσία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ηγετών χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx