Τέλος από σήμερα ο αμερικανικός Οργανισμός Βοήθειας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID)
01/07/2025
Έπειτα από σχεδόν έξι δεκαετίες δράσης, ο αμερικανικός Οργανισμός Βοήθειας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) παύει από σήμερα να υπάρχει
Με απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κάποια τμήματα του οργανισμού που κρίθηκαν σημαντικά θα ενσωματωθούν στο υπουργείο Εξωτερικών (Στέητ Ντηπάρτμεντ).
«Από 1ης Ιουλίου ο USAID θα σταματήσει επισήμως να χορηγεί βοήθεια στο εξωτερικό. Τα προγράμματα βοήθειας που εναρμονίζονται με την πολιτική της κυβέρνησης και εξυπηρετούν τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα θα τα διαχειρίζεται το Στέητ Ντηπάρτμεντ, όπου αυτά θα υλοποιούνται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, στρατηγική και αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο Μάρκο Ρούμπιο, προσθέτοντας ότι «εκτός από τη δημιουργία, με έξοδα των φορολογουμένων, ενός παγκόσμιου δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο USAID δεν έχει να επιδείξει και πολλά πράγματα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».
Αποχαιρετώντας τους εργαζόμενους στον USAID, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και ο τραγουδιστής Μπόνο, χαιρέτισαν το έργο της υπηρεσίας αυτής. «Η κατάργησή του είναι ανεξήγητη και θα μείνει στην ιστορία ως κολοσσιαίο λάθος» ανέφερε ο Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Ο Μπους υπερασπίστηκε το πρόγραμμα Pepfar που υλοποίησε ο ίδιος για την καταπολέμηση του AIDS.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαρχής κατηγορούσε τον οργανισμό USAID για σπατάλες και για προώθηση αξιών που ήταν «αντίθετες με τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Στις 20 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, υπέγραψε ένα διάταγμα για το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό και την επανεξέταση των προγραμμάτων που υποστηρίζονταν από τον Οργανισμό, ειδικά για την άμβλωση, τον οικογενειακό προγραμματισμό, την λεγόμενη συμπερίληψη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Ο Οργανισμός είχε ιδρυθεί από τον Τζον Κένεντι το 1961 και έφτασε να διαχειρίζεται ετησίως 42,8 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 42% της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας. Όλος ο ανθρωπιστικός τομέας παγκοσμίως βρέθηκε σε δίνη με αυτήν την απόφαση. Οι αμερικανικοί πόροι αποτελούσαν σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Πέραν της ανθρωπιστικής σκοπιάς, ως Οργανισμός ασκούσε έντονη πολιτική επιρροή σε πολλά κράτη και στήριζε την οικονομική και πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ με έμμεσο τρόπο.