Τέλος για φέτος στην Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ με άλλους δύο “να μην ξέρουν τίποτα” – Η συνέχεια στις 12 Ιανουαρίου
18/12/2025
Την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026, με τέσσερις, συνολικά, συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα, θα αρχίσουν εκ νέου οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με τη νέα χρονιά, ξεκινά η έρευνα για την δεύτερη περίοδο 2015-2019, με τις καταθέσεις πρώην προέδρων και αντιπροέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, από την Εξεταστική Επιτροπή, ενώ απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία οι προτάσεις της αντιπολίτευσης να κληθεί ο πρωθυπουργός, να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων ή να σταλούν, όπως ζήτησε η Πλεύση Ελευθερίας, τα πρακτικά των συνεδριάσεων στον εισαγγελέα για να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας για τους τρεις υπουργούς, Γιώργο Μυλωνάκη, Άκη Σκέρτσο και Σταύρο, Παπασταύρου.
Ο πρώτος κύκλος κατάθεσης μαρτύρων για την περίοδο 2020-2025 ολοκληρώθηκε σήμερα με την κατάθεση του Ιωάννη Μπρατάκου, προέδρου του ΕΒΕΑ και πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.
Το μοτίβο των υπουργών που θήτευαν στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν είχαν καμία, σχέση, αρμοδιότητα ή γνώση σχετικά με το «Σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ» και τα τεκταινόμενα στον οργανισμό συνεχίστηκε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή με τους Σταύρο Παπασταύρου και Ιωάννη Μπρατάκο. Υποστήριξαν ό,τι ακριβώς και ο Άρης Σκέρτσος, ότι δεν είχαν καμία αρμοδιότητα και πληροφόρηση επί του θέματος πέραν του ότι ήταν “μια διαχρονική παθογένεια”.
«Δεν είχα ανάμιξη με τον οργανισμό» υποστήριξε ο Σταύρος Παπασταύρου ισχυριζόμενος επίσης πως «οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις πληρωμές δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες και υπήρξαν φαινόμενα από επιτήδειους που τις εκμεταλλεύτηκαν».
Αντίστοιχα ο Ιωάννης Μπρατάκος ξεκαθάρισε εξαρχής πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν περιλαμβάνονταν στις αρμοδιότητές του. Απλώς συμμετείχε σε κάποιες συσκέψεις την περίοδο που πρόεδρος ήταν ο Ε. Σημανδράκος. Σημείωσε επίσης πως η λειτουργία του οργανισμού «είναι μια γενική παθογένεια της χώρας μας» αν και επέμεινε πως «δεν γνώριζε το μέγεθος της απάτης». Όσον αφορά το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε υπό επιτήρηση και δέχθηκε πρόστιμα είπε: «Εγώ έφυγα από την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2024» προσθέτοντας πως «εμένα η δουλειά μου ήταν συγκεκριμένη». Πάντως υπερασπίστηκε τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη λέγοντας πως «όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βρίσκει ονόματα υπουργών τα αποστέλλει αμελλητί, άρα δεν είναι κατηγορούμενοι».
Η πρώτη λίστα μαρτύρων που εγκρίθηκε περιλάμβανε 41 μάρτυρες, ενώ προστέθηκαν εμβόλιμα επιπλέον 16 πρόσωπα. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανέφερε ότι αμέσως μετά τις πρώτες καταθέσεις τη νέα χρονιά, θα επικαιροποιηθεί και η λίστα μαρτύρων.
Το ΠΑΣΟΚ
Προβληματική θεωρεί την κατάθεση του Σταύρου Παπασταύρου το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος «ο κ. Παπασταύρου ισχυρίστηκε ότι στις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μαξίμου παρουσία των κ.κ. Σημανδράκου, Μπρατάκου και Βορίδη, ο κ. Σημανδράκος ενημέρωσε αποκλειστικά για το σοβαρό θέμα της έλλειψης συνεργασίας με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Αυγενάκη. Όπως όμως σαφώς προκύπτει από τις επιστολές του κ. Σημανδράκου, αλλά και από την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προβληματικές πληρωμές ιδιαίτερα στην περιφέρεια Κρήτης όπου και εκλέγεται ο κ. Αυγενάκης. Ωστόσο, ο κ. Παπασταύρου επιχείρησε να πείσει τα μέλη της επιτροπής ότι δεν τέθηκε κανένα ζήτημα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαλούμενος το συμπέρασμα της επιστολής αγνοώντας το συνολικό περιεχόμενό της».
Σημειώνει επίσης πως «ο κ. Παπασταύρου παραδέχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί από τον κ. Μπρατάκο για το περιεχόμενο αυτών των συναντήσεων. Δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, η επαναλαμβανόμενη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν είχε καμία γνώση για τα ζητήματα που οδήγησαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο να χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση» από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τον πρωτογενή τομέα της χώρας σε κατάρρευση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και news247





