Τέλος το δηνάριο στο Κόσσοβο – Ανησυχούν οι Σέρβοι

Τέλος το δηνάριο στο Κόσσοβο – Ανησυχούν οι Σέρβοι

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσόβου Μπέσνικ Μπεσλίμι επιβεβαίωσε ότι από αύριο, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, ξεκινά η εφαρμογή της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας η οποία ορίζει ότι οι πληρωμές σε μετρητά και οι συναλλαγές πληρωμών θα γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ. ΗΠΑ και ΕΕ ζήτησαν από το Κόσσοβο να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου, αλλά δεν εισακούσθηκαν.

Ο Μπεσλίμι ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι «αυτή η απόφαση στοχεύει στον έλεγχο των χρημάτων που κυκλοφορούν στο Κόσσοβο, στην καταπολέμηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων, στην προστασία των καταναλωτών και του συστήματος πληρωμών του Κοσσόβου».

Η απόφαση για αποκλειστική χρήση του ευρώ στις χρηματικές συναλλαγές στο Κόσοβο πρακτικά σημαίνει απαγόρευση της χρήσης του δηναρίου, του επίσημου νομίσματος της Σερβίας, που χρησιμοποιείται σε όλες τις περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα στον πληθυσμό.

Το δηνάριο εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές αποτελεί και το νόμισμα για την πληρωμή από τον σερβικό προϋπολογισμό μισθών, συντάξεων, κοινωνικής βοήθειας και άλλων παροχών προς τους Σέρβους του Κοσσόβου.

Ο Μπισλίμι εξήγησε ότι στο μέλλον τα δηνάρια θα μπορούν να φτάνουν στο Κόσοβο αλλά θα πρέπει να μετατρέπονται σε ευρώ για να γίνονται οι πληρωμές.

Μέχρι τώρα, τα δηνάρια έφταναν στο Κόσοβο παράνομα με διάφορους τρόπους μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, η οποία έχει χρηματοφυλάκιο στην πόλη Λέποσαβιτς στο βόρειο Κόσσοβο απ’ όπου ιδιωτική εταιρία διένειμε τα χρήματα στα υποκαταστήματα του σερβικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου στις σερβόφωνες περιοχές.

Από τον σερβικό προϋπολογισμό, ετησίως, περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το Κόσσοβο. Η κυβέρνηση του Κοσσόβου καταγγέλλει ότι από τα χρήματα αυτά μόνο 200 εκατομμύρια φτάνουν στους Σέρβους του Κοσσόβου και τα υπόλοιπα «χάνονται κάπου στη διαδρομή».

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας και του κόμματος «Σερβική Λίστα» στο Κόσσοβο – το οποίο έχει την υποστήριξη του Βελιγραδίου – χαρακτήρισαν την απόφαση για απαγόρευση χρήσης του δηναρίου ως «δίωξη του σερβικού πληθυσμού χωρίς την χρήση όπλων».

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση του Κοσσόβου να αναβάλει την σχετική απόφαση για το δηνάριο. Το ίδιο ζήτησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Άλμπιν Κούρτι απέρριψε και τα δύο αιτήματα και ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθεί αναβολή στην εφαρμογή της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας για αποκλειστική χρήση του ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι