Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο

ExxonMobil, Κώστας Βενιζέλος

Την ανακάλυψη «τεράστιου» κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στον στόχο “Γλαύκος” αναμένεται να ανακοινώσει, την επόμενη εβδομάδα, η αμερικανική ExxonMobil. Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή της Κύπρου, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο “Agenzia Nova”, στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019, που διεξάγεται στο Κάιρο.

Ο ίδιος αξιωματούχος συνέκρινε την ανακάλυψη της ExxonMobil με το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ. Σύμφωνα με άλλη πηγή, με τη νέα ανακάλυψη τα συνολικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ήδη ανακαλυφθεί φτάνουν το 1,5 τρισ κυβικά μέτρα, ξεπερνώντας τα κοιτάσματα του Ισραήλ που φτάνουν τα 1,1 τρισ κυβικά μέτρα.

Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμα στόχοι στην κυπριακή ΑΟΖ, στους οποίους έχει προγραμματιστεί ή αναμένεται να προγραμματιστεί γεώτρηση. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να ανακαλυφθούν και άλλα μεγάλα κοιτάσματα. Εάν οι σχετικές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετατραπεί σε μεγάλη παραγωγό ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γεωοικονομική και γεωπολιτική της αξία.

Την ίδια ώρα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της. Πρόκειται για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία γίνεται την στιγμή που κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η άσκηση θα αρχίσει στις 27 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι