Τέρμα τα εμβόλια σε Ισπανία, Τσεχία – Αδιέξοδο – “Άργησε να παραγγείλει η ΕΕ”

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων καταλογίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, λέγοντας ότι «άλλοι έκλεισαν νωρίτερα τις παραγγελίες και η ΕΕ έπρεπε να είχε κλείσει εγκαίρως τς προαγορές.

Εν τω μεταξύ, ενώ Ισπανία και Τσεχία σταματούν πλέον τους εμβολιασμούς επειδή τελείωσαν τα εμβόλια που ειχαν, το αδιέξοδο με την Astrazeneca παραμένει. Οι Ισπανοί όσες δόσεις τους απομένουν, θα τις διαθέσουν για την δεύτερη δόση όσων έχουν λάβει τη πρώτη. Η Ισπανία έχει χορηγήσει περίπου από 1,3 εκατ. δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας, περίπου το 10% των οποίων έχουν λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση.

Στην Τσεχία έχουν εμβολιαστεί 222.450 άτομα. Το υπουργείο Υγείας όμως σταματά τους εμβολιασμούς για δύο εβδομάδες ώστε να έχει την εξασφάλιση ότι όσοι πήρα την πρώτη δόση θα πάρουν και την δεύτερη.

Το παζάρι άργησε

«Οι Αμερικανοί έκαναν τα συμβόλαια τους από το καλοκαίρι, και πολλές άλλες χώρες. Η εταιρία λέει ότι το πρόβλημα δεν θα υπάρχει μετά το πρώτο τρίμηνο παραγωγής εμβολίων» είπε ο Ηλίας Μόσιαλος. «Να μην ξεχνάμε και ότι η Κιμισιόν μεμφόταν τους Άγγλους ότι βιάστηκαν να εγκρίνουν το εμβόλιο της Pfizer την 1η Δεκεμβρίου, ότι το δίνουν με ελλιπή στοιχεία. Καθυστέρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου να δώσει έγκριση σε αυτό το εμβόλιο, και μετά, εκ των υστέρων πλέον, αύξησαν την παραγγελία που είχαν από την Pfizer» ανεφερε  ο καθηγητής.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η εταιρία κάνει παζάρια με αγοραστές εκτός ΕΕ, αλλά μπορεί να απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές της AstraZeneca ή κάποιας άλλης εταιρίας με τρίτες χώρες, χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια», είπε ο ίδιος. «Όλες οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας γίνονται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ποσότητες των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένες και δεσμευμένες. Το λογικό θα ήταν να υπάρχουν πιέσεις έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σε συνεργασία και με άλλες εταιρίες», σημείωσε ο ίδιος.

«Σε ό,τι μας αφορά ως χώρα, δεν είναι τόσο δραματικά όσο παρουσιάζονται τα πράγματα. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιασμένους 1,2 εκατ. Έλληνες. Το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού μας, και περίπου 1 εκατ. αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Περίπου δηλαδή το 40-45% των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Αν η AstraZeneca δεν έχει πρόβλημα, μετά το πρώτο τρίμηνο θα ενισχυθούν οι εμβολιασμοί. Στο χειρότερο σενάριο μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν καλυφθεί όλοι οι ευάλωτοι, στο καλό σενάριο θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

 

Το αδιέξοδο

Στις Βρυξέλλες αδιέξοδο υπήρξε στο κρίσιμο ραντεβού μεταξύ ΕΕ και AstraΖeneca. «Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει η Κομισιόν για το πρώτο τρίμηνο

Πληροφορίες ανέφεραν ότι από τεχνική ενημέρωση που έγινε νωρίτερα, προκύπτει πως η μείωση στις παραδόσεις με το εμβόλιο της αγγλο-σουηδικής εταιρείας δεν είναι  της τάξης του 60%, αλλά της τάξης του 75%. Αυτό πρακτικά «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αφού η Ένωση είχε βασιστεί στο συγκεκριμένο εμβόλιο το οποίο είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευσή του.

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε νωρίτερα η επίτροπος Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε”

Η ΑstraZeneca υποστήριξε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπεγράφη συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας”, δηλαδή ότι θα γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε θέσει ως θεωρητικό όπως αποδείχθηκε στόχο του κοινού προγράμματος εμβολιασμών, να έχει καλυφθεί  το 70% των πολιτών της ΕΕ  έως τον Αύγουστο του 2021. Υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλιστεί -βάσει συμβολαίων- 2 δισ. δόσεις, οι οποίες θα διατίθεντο στους 450 εκατ. πολίτες της ΕΕ. Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου υπονόησε ότι η εταιρεία δίνει από την “πίσω πόρτα” εμβόλια στη Βρετανία και σε άλλες χώρες και “ρίχνει” την ΕΕ.

Μάλιστα, είχαν δοθεί προκαταβολές στις πέντε εμπλεκόμενες φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εξέλιξης των εμβολίων στο εργαστήριο. Η ΕΕ διαμαρτύρεται και πιέζει με κάθε τρόπο τις φαρμακοβιομηχανίες, απειλώντας με ένδικα μέσα για την επιστροφή των αστρονομικών προκαταβολών. Η ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης αμφισβητεί ανοιχτά την εντιμότητα των παρασκευαστών εμβολίων και εξετάζει την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι