Τέσσερις οι νεκροί στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τέσσερις οι νεκροί στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στους τέσσερις ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συγκεκριμένα, σε διάστημα μιας εβδομάδας καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα Πέμπτη, στους τέσσερις.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, που προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου και κατέληξαν λόγω επιπλοκών.

Να σημειωθεί ότι, από την αρχή της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης, μέχρι τις 08/08/2019, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 35 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Μέχρι και σήμερα, δέκα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε απλές κλίνες), έχουν λάβει εξιτήριο 18 και 3 δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Οι περιοχές που έχουν αναφερθεί τα περισσότερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι περιφερειακές ενότητες: Ξάνθης (6), Καβάλας (5), Λάρισας (6) και Ανατολικής Αττικής (6).

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, έως τις 02/08/2019, έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, σε οικισμούς του Δήμου Αβδήρων και του Δήμου Τοπείρου, σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου και σε οικισμό του Δήμου Σοφάδων.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Η μετάδοση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών ή μέσω μετάγγισης ή μεταμόσχευσης. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Ο χρόνος επώασης μετά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

Το 80% αυτών που μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% των μολυνθέντων έχουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμετούς (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.

Στη σοβαρή μορφή η λοίμωξη προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).

Πώς να προστατευτείτε

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους.

Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.

Άλλα μέτρα προστασίας είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σήτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κ.α.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx