Τεστ κορονοϊού σε 30 δευτερόλεπτα με 10 ευρώ ετοιμάζουν Ισραήλ και Ινδία
24/07/2020Ισραηλινή εταιρεία, σε συνεργασία (ως προς την παραγωγή) με την Ινδία, επινόησε ένα τεστ ταχύτατης ανίχνευσης του κορονοϊού με 85% αξιοπιστία, εξαιρετικά χρήσιμο για αεροδρόμια, νοσοκομεία αλλά και εργασιακούς χώρους και -γιατί όχι- σε μπαράκια.
Το τεστ ανά εξέταση θα κοστίζει 10 ευρώ -δεν έχει κοστολογηθεί όλη η συσκευή, αλλά τα ανταλλακτικά και τα αντιδραστήρια. Και είναι απλό: ο εξεταζόμενος απλά παίρνει μια βαθιά ανάσα και εν συνεχεία εκπνέει από τη μύτη. Ο αέρας που βγαίνει από το ρουθούνι του, αναλύεται για ειδικές οσμές και όχι για τον ιό καθαυτό.
Οι Ισραηλινοί είχαν δηλαδή την ιδέα να ελέγξουν τις οσμές που “βγαίνουν” από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα προσβεβλημένων ασθενών και εντόπισαν περίπου 12 ταυτόσημες σε όλους τους ασθενείς. Οπότε η συσκευή τους ανιχνεύει αν στην πνοή του εξεταζομένων ανιχνεύονται οι συγκεκριμένες οσμές.
Η εταιρεία NanoScent, η οποία εδρεύει στο Μισγκάβ, στο βόρειο Ισραήλ, επινόησε στην ουσία μια εξέταση τεστ που μοιάζει με τα αλκοτέστ, με τη διαφορά ότι ο εξεταζόμενος πρέπει να εκπνεύσει από τη μύτη κι όχι από το στόμα. Η εταιρεία δημιούργησε επί τούτου έναν αλγόριθμο ειδικά για την ανάλυση οσμών.
Πώς θα γίνεται το τεστ
Για να κάνει το τεστ αυτό θα πρέπει κάποιος να εισπνεύσει από τη μύτη, να κρατήσει την αναπνοή του, να κλείσει το ένα ρουθούνι και να τοποθετήσει ένα σωληνάκι στο άλλο ρουθούνι. Στη συνέχεια να εκπνεύσει στον ρινικό σωλήνα, η άλλη άκρη του οποίου καταλήγει σε ένα διαφανές σακουλάκι.
Ο σωλήνας συνδέεται στη συνέχεια σε μια μικρή συσκευή, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με ένα κινητό τηλέφωνο και η οποία βουίζει ελαφρά την ώρα που ρουφάει τον αέρα από το σακουλάκι. Σε μερικά δευτερόλεπτα, το αποτέλεσμα εμφανίζεται στο κινητό τηλέφωνο: «COVID-19 αρνητικό», έδειξε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης δημοσιογράφου του AFP (Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων) στα εργαστήρια της NanoScent.
Η εταιρεία για να βρει τον αλγόριθμο, ανέλυσε την εκπνοή περίπου 1.000 Ισραηλινών που είχαν προσβληθεί από SARS-CoV-2 και στη συνέχεια αναγνώρισε συγκεκριμένες οσμές στους φορείς του ιού.
«Μπορούμε να εντοπίσουμε ποιος έχει, ή θα μπορούσε, να έχει προσβληθεί από τον ιό», εξήγησε ο Όρεν Γκαβριέλι, ο γενικός διευθυντής της NanoScent.
Οι δοκιμές που γίνονται στο Ισραήλ έχουν δώσει αποτελέσματα, η ακρίβεια των οποίων προσεγγίζει το 85%. Η τεχνολογία αυτή, η οποία θα μπορούσε να λάβει έγκριση για την κυκλοφορία της στην αγορά σε μερικούς μήνες, τώρα δοκιμάζεται στο πλαίσιο ενός πιλοτικού σχεδίου που γίνεται στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στο AFP.
Ομως και οι Ινδοί έχουν μπει στην όλη παραγωγή, κυρίως για τη μαζική παραγωγή της συσκευής αλλά και των εξαρτημάτων της.