Τετραμερής για Ουκρανικό και Μεσανατολικό – Μπάιντεν, Σολτς, Μακρόν και Στάρμερ

Τετραμερής για Ουκρανικό και Μεσανατολικό – Μπάιντεν, Σολτς, Μακρόν και Στάρμερ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα υποδεχθεί το Σάββατο στο Βερολίνο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, με βασικά θέματα το μέλλον του Μεσανατολικού και του Ουκρανικού.

Μετά την συνάντηση, οι τέσσερις ηγέτες θα μεταβούν στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν στην Ρηνανία, όπου θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύνοδος παρουσία και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτή η σύνοδος έχει ως αντικείμενο την στρατιωτική υποστήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ζήτησε προμήθειες για το μέτωπο, εξοπλισμό για τους στρατιώτες και όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ επανέλαβε ότι στόχος του είναι να ενισχυθεί η ουκρανική παραγωγή όπλων ώστε «η χώρα να καταστεί ο κορυφαίος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο».

Εν τω μεταξύ η Ρωσία ανακοινωσε την κατάληψη άλλων δύο οικισμών και πλέον απέχει ελάχιστα από το στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ, χωρίς το οποίο οι Ουκρανοί δεν θα ειναι πλέον σε θέση να ανεφοδιάσουν το ανατολικό μέτωπό τους.

Πριν λίγες ημέρες δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit αποκάλυψε πως ο Γερμανός καγκελάριος εξετάζει το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Αν γίνει αυτό θα είναι ο πρώτος ηγέτης της δυτικής συμμαχίας που θα «σπάσει τον πάγο» ενεργοποιώντας εκ νέου έναν δίαυλο επικοινωνίας και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο.

Πηγή: Bloomberg και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx