Τετραμηνιαία αποτύπωση του “Σπίτι μου 2”: Τιμές, προσφορά και διαφορές σε σχέση με το “Σπίτι μου 1”

Τετραμηνιαία αποτύπωση του “Σπίτι μου 2”: Τιμές, προσφορά και διαφορές σε σχέση με το “Σπίτι μου 1”

Με αφορμή το ενδιαφέρον που προκάλεσε η προηγούμενη ανάλυση για το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, σας παρουσιάζουμε την πιο πρόσφατη ανάλυση της ReDataset*, του τμήματος Data & Analytics της Resolute Cepal Greece (RCG) που αφορά μία πιο εκτενή αποτύπωση των μεταβολών που σημειώθηκαν στην αγορά κατοικίας κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2024 – Μαρτίου 2025, δηλαδή πριν και μετά την ανακοίνωση των επίσημων κριτηρίων ένταξης μέσω της σχετικής ΚΥΑ. Η παρούσα μελέτη εξετάζει, βάσει μοναδικών ακινήτων από αγγελίες, την πορεία των τιμών ανά τ.μ. και της διαθεσιμότητας ακινήτων, συγκρίνοντας τις μεταβολές τόσο στα ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, όσο και στο σύνολο της αγοράς.

Για λόγους σύγκρισης, παρατίθενται και τα αντίστοιχα στοιχεία από το πρώτο πρόγραμμα “Σπίτι μου 1”, τόσο για το πρώτο τετράμηνο (Μάρτιος – Ιούλιος 2023) από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, όσο και για τη συνολική διάρκειά του έως τον Σεπτέμβριο 2023. Η σύγκριση αποσκοπεί στην ανάδειξη τυχόν διαφοροποιήσεων στην επίδραση των δύο προγραμμάτων ως προς τις τάσεις στην αγορά ακινήτων.

Η ανάλυση χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά επίπεδα: 1) σε εθνικό, 2) στις κυριότερες περιφερειακές ενότητες της Αττικής και Θεσσαλονίκης και 3) στους δήμους με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι ποσοστιαίες μεταβολές που καταγράφηκαν τόσο στις τιμές ανά τ.μ. όσο και στη διαθεσιμότητα των ακινήτων, κατά το πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 2” (Δεκέμβριος 2024 – Μάρτιος 2025). Τα στοιχεία αφορούν τόσο τα ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, όσο και το σύνολο της αγοράς, επιτρέποντας τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Επιπρόσθετα, παρατίθενται αντίστοιχα δεδομένα και από το πρώτο πρόγραμμα “Σπίτι μου 1”, τόσο για το πρώτο τετράμηνο μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ (Μάρτιος – Ιούλιος 2023) όσο και για τη συνολική διάρκειά του έως τον Σεπτέμβριο 2023.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης βασίζονται σε ακίνητα της βάσης δεδομένων μας τα οποία πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος “Σπίτι μου 1” και “Σπίτι μου 2” στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, αντανακλώντας τις τρέχουσες τάσεις στην αγορά. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν βάσει ακινήτων που αντιστοιχούν σε κατοικίες επιφάνειας 30 έως 150 τ.μ., με έτος κατασκευής από το 1960 έως το 2007 για διαμερίσματα και μεζονέτες.

Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα ακινήτων και δεν επιδιώκει την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τα αίτια των μεταβολών, αλλά την τεκμηριωμένη παρουσίαση των τάσεων. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έχει ως στόχο να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο με στοιχεία και ποσοτικά δεδομένα.

*Σημειώνεται ότι η ReDataset παρέχει καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων στον κλάδο του Real Estate, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης  και των τεχνολογιών αιχμής.

Τετραμηνιαία αποτύπωση του "Σπίτι μου 2": Τιμές, προσφορά και διαφορές σε σχέση με το "Σπίτι μου 1"

Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 2”, η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά +1.8%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αντίστοιχη αύξηση ήταν +1.6%. Παράλληλα, η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων ενισχύθηκε κατά +6.6%, έναντι +7.2% στο σύνολο της αγοράς. Αντίστοιχα, στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή είχε αυξηθεί κατά +2.3%, ενώ η γενική τάση στην αγορά ήταν +1.3%. Η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων είχε καταγράψει σημαντικά υψηλότερη αύξηση, +30.7%, έναντι +28.8% στο σύνολο της αγοράς. Για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά +4.7% και η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων κατά +41.8%, ενώ στο σύνολο της αγοράς οι αντίστοιχες αυξήσεις ήταν +2.6% και +39.6%.

πιν

Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 2”, η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά +1.7%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αντίστοιχη αύξηση ήταν +1.5%. Παράλληλα, η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων αυξήθηκε κατά +6.1%, έναντι +6.4% στο σύνολο της αγοράς. Αντίστοιχα, στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή είχε αυξηθεί κατά +3.6%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αύξηση ήταν +4.0%. Η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων είχε αυξηθεί κατά +20%, έναντι +22% στο σύνολο της αγοράς. Για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά +6.6% και η προσφορά κατά +23.2%, ενώ στο σύνολο της αγοράς οι αντίστοιχες αυξήσεις ήταν +6.4% και +25.2%.

πιν

Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 2”, η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά +2.5%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αύξηση ήταν +1.8%. Αντίθετα, η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων παρουσίασε οριακή μείωση -0.1%, τη στιγμή που στο σύνολο της αγοράς καταγράφηκε αύξηση +5.2%.Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή είχε αυξηθεί κατά +2.2%, ενώ στο σύνολο της αγοράς κατά +1.8%. Η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων είχε αυξηθεί κατά +15.1%, έναντι +23.2% στο σύνολο της αγοράς. Για τη συνολική διάρκεια του “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά +3.8%, ενώ και στο σύνολο της αγοράς η μεταβολή ήταν επίσης +3.8%. Η προσφορά αυξήθηκε κατά +21.2% για τα επιλέξιμα ακίνητα και κατά +32.1% στο σύνολο της αγοράς.

πιν

Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 2”, η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά +1.4%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αύξηση ήταν +0.9%. Η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων ενισχύθηκε κατά +8.7%, σε σύγκριση με +9.2% στο σύνολο της αγοράς. Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά +3.4%, έναντι +2.2% στο σύνολο της αγοράς. Η προσφορά αυξήθηκε κατά +21.2%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αύξηση ήταν +22.9%. Για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά +4.3%, όσο και η αύξηση στο σύνολο της αγοράς (+3.3%). Αντίστοιχα, η προσφορά αυξήθηκε κατά +30.3% στα επιλέξιμα ακίνητα και +31.2% στο σύνολο της αγοράς.

πιν

Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 2”, η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά +2.4%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αύξηση ήταν +3.6%. Η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων αυξήθηκε οριακά κατά +1.5%, σε σύγκριση με +5% στο σύνολο της αγοράς. Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή είχε αυξηθεί κατά +3.6%, ενώ στο σύνολο της αγοράς κατά +1.6%. Η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων αυξήθηκε κατά +22.1%, έναντι +18.9% στο σύνολο της αγοράς. Για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά +7.3%, έναντι +3.9% στο σύνολο της αγοράς, ενώ η προσφορά αυξήθηκε κατά +32.6% έναντι +27.5%.

πιν

Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 2”, η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά +2.2%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αύξηση ήταν +0.8%. Η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων αυξήθηκε κατά +10.9%, έναντι +10% στο σύνολο της αγοράς. Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά +4.3%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αντίστοιχη μεταβολή ήταν +3.5%. Η προσφορά αυξήθηκε κατά +24.2%, έναντι +20.9% στο σύνολο της αγοράς. Για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά +8.6%, σε σύγκριση με +8.4% στο σύνολο της αγοράς, ενώ η προσφορά αυξήθηκε κατά +29.9%, έναντι +28.5% στο σύνολο της αγοράς.

πιν

Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 2”, η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά +3.1%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η αντίστοιχη αύξηση ήταν +1.6%. Η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων αυξήθηκε κατά +4.4%, έναντι +7.6% στο σύνολο της αγοράς. Στο πρώτο τετράμηνο του προγράμματος “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή είχε αυξηθεί κατά +3.6%, ενώ στο σύνολο της αγοράς κατά +3.9%. Η προσφορά αυξήθηκε κατά +22.3%, έναντι +22.5% στο σύνολο της αγοράς. Για τη συνολική διάρκεια του “Σπίτι μου 1”, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά +7.7%, ενώ στο σύνολο της αγοράς η μεταβολή ήταν +5.1%. Η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων αυξήθηκε κατά +23.2%, έναντι +29.1% στο σύνολο της αγοράς.

πιν

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx