Τετράωρες καταπαύσεις πυρός υποσχέθηκε το Ισραήλ στις ΗΠΑ – Δεν υποσχεθήκαμε, λέει το Ισραήλ

Τετράωρες καταπαύσεις πυρός υποσχέθηκε το Ισραήλ στις ΗΠΑ – Δεν υποσχεθήκαμε, λέει το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ λένε ότι συμφώνησε το Ισραήλ σε κατάπαυση πυρός, όμως το Ισραήλ διαψεύδει.

«Το Ισραήλ θα ξεκινήσει τετράωρες παύσεις στη βόρεια Γάζα αρχής γενομένης από σήμερα προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να γλιτώσει από τις εχθροπραξίες και αυτό αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Πριν από λίγη ώρα, εντούτοις, το Ισραήλ διέψευσε την είδηση. Επίσης σκοτεινό παραμένει ούτως ή άλλως το σημείο «για τον πόλεμο με την Χαμάς», που δεν περιλαμβάνεται στην υποτιθέμενη κατάπαυση.

Ο Τζον Κίρμπι νωρίτερα είχε δηλώσει πως οι παύσεις προέκυψαν έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων και εκείνων που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Προσέθεσε ότι οι παύσεις «θα επιτρέψουν στον κόσμο να μην βρεθεί στον δρόμο του κακού και να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για να απελευθερωθούν όμηροι».

Ο ίδιος είπε ότι οι παύσεις θα ξεκινήσουν σήμερα και «όπως καταλάβαμε, το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες καταπαύσεις του πυρός στη βόρεια Γάζα με την ανακοίνωση να γίνεται τρεις ώρες πριν. Πιστεύουμε πως αυτά εδώ είναι σημαντικά πρώτα βήματα και προφανώς θέλουμε να δούμε να συνεχίζονται για όσο χρειαστεί”. Τόνισε όμως ότι «η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς δεν βρίσκεται στο τραπέζι επειδή αυτό θα βοηθούσε την Χαμάς και θα νομιμοποιούσε αυτό που έκανε στις 7 Οκτωβρίου και απλώς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε αυτή την ώρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι