Θα εντοπίζονται με drones τα αυθαίρετα για να κατεδαφίζονται άμεσα

Θα εντοπίζονται με drones τα αυθαίρετα για να κατεδαφίζονται άμεσα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται έργο για τα αυθαίρετα και τον εντοπισμό τους με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως με αεροφωτογραφίες δορυφόρων αλλά και με drones.

Με Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, το έργο: «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η παρακολούθησης έχει στόχο τον εντοπισμό και την άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, ενώ “θα παίρνουν σειρά στην κατεδάφιση και παλαιότερα αυθαίρετα», όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η ορθοφωτογράφιση είναι νεολογισμός για την “διόρθωση” των αεροφωτογραφιών ως προς τις αποστάσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως χάρτης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 123.988.840 ευρώ. Αφορά στην προμήθεια αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων για όλη την επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς για 100.000 τετρ. χιλιόμετρα. Επίσης θα παραχθεί ψηφιακός ορθοφωτοχάρτης ακριβείας με αεροφωτογράφηση από επανδρωμένο αεροσκάφος (όχι drone) ειδικά για τις περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης. Στο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και ψηφιακό μοντέλο επιφανείας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισμάτων για την δημιουργία μητρώου κτιρίων τριών διαστάσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο “έμπειροι μηχανικοί θα παρακολουθούν την τυχόν αυθαίρετη για 8 χρόνια κατ΄ αρχήν.

Θα λειτουργούν, όπως ανακοινώθηκε, σταθμοί drones (μη επανδρωμένων εναέρων μέσων) «σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx