Θα κάνει πίσω η Τουρκία για S-400; Τι λένε οι Αμερικάνοι;
03/04/2019Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε αισιόδοξος για την πώληση αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, παρά την αναστολή των παραδόσεων στην Άγκυρα εξοπλισμού που συνδέεται με τα προηγμένα αεροπλάνα προ ημερών. «Είχα πολλές συζητήσεις με τον υπουργό Αμύνης της Τουρκίας Ακάρ και είμαι πεπεισμένος ότι θα διευθετήσουμε τα πράγματα με τον στρατηγικό μας εταίρο», δήλωσε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
«Θεωρώ ότι θα διευθετήσουμε το πρόβλημα κατά τρόπο με τον οποίο θα διαθέτει επαρκή αμυντικό εξοπλισμό, τους Patriot και τα F-35», συμπλήρωσε ο Σάναχαν. Η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά συστοιχιών του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400· οι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι. Όμως οι ΗΠΑ αντιτείνουν πως το σύστημα αυτό δεν είναι συμβατό με τους εξοπλισμούς του NATO.
Εκφράζουν επίσης φόβοι ότι θα διαρρεύσουν οι απόρρητες τεχνολογίες του F-35, που η Τουρκία έχει επίσης υπογράψει συμφωνία για να αποκτήσει. Η Ουάσινγκτον απαιτεί η Άγκυρα να αγοράσει αντιπυραυλικά συστήματα Πάτριοτ αντί των ρωσικών S-400.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αναστολή των παραδόσεων εξοπλισμών εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35, αεροσκάφους φτιαγμένου ώστε να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των χωρών που το διαθέτουν και συμμάχων τους.
Η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει 100 αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως προχώρησε ήδη, τον Ιούνιο, στις πρώτες παραδόσεις, αλλά τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των Τούρκων χειριστών τους, που δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο το νωρίτερο.
Περιμένοντας την οριστική απόφαση της Τουρκίας, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ο εξοπλισμός εδάφους, το Πεντάγωνο δεν έχει διασαφηνίσει για τι ακριβώς πρόκειται, δεν παραδόθηκε στην Άγκυρα, συμπλήρωσε ο αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση για την πρόταση που παρουσιάσαμε στην Τουρκία για τους Πάτριοτ, τη διαθεσιμότητά τους, την τιμή τους και, αυτό είναι πολύ σημαντικό, τη συμμετοχή [τουρκικών] βιομηχανιών που θα σημάνει η αγοράτων Πάτριοτ», κατέληξε ο Σάναχαν.
Λίγο αργότερα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν «μια πολύ καλή πρόσφορά» στην Τουρκία για την αγορά των Πάτριοτ. «Δεν αποκλείουμε το να αναζητήσουμε λύση», είπε στον Τύπο. «Εργαζόμαστε ακόμη» για αυτό «και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ κάνουν πλέον την υπόθεση πως η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος εντός του πλαισίου του NATO, ο στρατηγός Ντάνφορντ διαβεβαίωσε ότι δεν ισχύει αυτό. «Είμαι πεπεισμένος» ότι αυτά στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν είναι «πολύ περισσότερα» από αυτά στα οποία διαφωνούν, συμπλήρωσε.