Θα βγάζουν 6 αντί για 5 δόσεις από κάθε εμβόλιο – Ίσως 3ο εμβόλιο εντός Ιανουαρίου

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Εφικτή θεωρεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η βρετανική AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, μετά και τη λήψη πρόσθετων δεδομένων που είχαν ζητηθεί από την εταιρεία.

Όπως σημειώνεται σε tweet του επίσημου λογαριασμού του οργανισμού, “αφότου έλαβε περισσότερα δεδομένα από την εταιρεία, ο EMA αναμένει ότι η AstraZeneca θα υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας για διάθεση του εμβολίου της στην αγορά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Πιθανή ετυμηγορία – τέλη Ιανουαρίου, με τα δεδομένα που θα χορηγηθούν και την πρόοδο της αξιολόγησης”.

Ο ΕΜΑ επίσης συνιστά την χρησιμοποίηση μίας επιπλέον δόσης ανά φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν έξι αντί για πέντε δόσεις ανά φιαλίδιο, κάτι που στην πράξη σημαίνει 20% περισσότερες δόσεις. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικές σύριγγες καθώς με αυτές που τώρα είναι σε χρήση, δεν μπορεί να “περισσέψει” 6η δόση.

Ο ΕΜΑ ξεκαθαρίζει επίσης ότι η επιπλέον δόση δεν πρέπει να αθροίζεται από το “περίσσευμα” διαφορετικών φιαλιδίων. Αν δεν βγαίνει πλήρης 6η δόση από  κάθε φιαλίδιο, αυτό θα πρέπει να πετιέται και όχι να συλλέγεται το λίγο που απέμεινε προκειμένου να προστεθεί σε ό,τι περισσεύει από άλλα φιαλίδια και να “αθροίζει” μία δόση. Έκτη δόση δηλαδή επιτρέπεται να βγαίνει μόνον αν περισσεύει μια ολόκληρη δόση από ένα και μόνον ένα φιαλίδιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx