The Guardian: Ο ΟΗΕ ζητά άμεση εκκένωση της Μόριας
11/02/2020Την άμεση εκκένωση του καταυλισμού στη Μόρια από οικογένειες και ασθενείς ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Γιατρός που προσφέρει εθελοντική εργασία στη Λέσβο προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο» εμφάνισης ασθένειας όσων διαμένουν εκεί, λόγω έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο είναι οικογένειες και το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών, ενώ πάνω από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν αυτή τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους.
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Αντρέι Μάχετσιτς δήλωσε στον Guardian:
«Ανησυχούμε έντονα για την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίας υγείας στα κέντρα υποδοχής που επιδεινώνονται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης».
«Η Ελλάδα ήταν γενναιόδωρη και στάθηκε στους πρόσφυγες, παρά την πολύ περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση, ενώ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν αναλάβει ένα υπερβολικά δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι ζωτικής σημασίας και άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους, για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιέσεων με τη λήψη των μεταφερθέντων αιτούντων άσυλο και το άνοιγμα των χώρων υποδοχής», πρόσθεσε.
Η γιατρός Χάνα Ποσπισίλοβα που εργάζεται εθελοντικά στη Λέσβο δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι ανησυχεί πολύ σχετικά με την αδυναμία να θεραπευτούν βαριά άρρωστοι άνθρωποι, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες, γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει. Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους, όμως απαντούν πως είναι τα μοναδικά που έχουν. Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η κύρια ανησυχία της είναι ότι οι δύσκολες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πανδημία.