Θέμα για την επιρροή του ΕΛΙΑΜΕΠ και την επίσκεψη στα κατεχόμενα

Θέμα για την επιρροή του ΕΛΙΑΜΕΠ και την επίσκεψη στα κατεχόμενα

Επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με τη συμμετοχή μελών του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα της Κύπρου κατέθεσε ο επικεφαλής της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός προς την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο κ. Νατσιός κατήγγειλε την εμπλοκή του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, πρώην Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής) στη διαμόρφωση της πολιτικής το ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για εξωθεσμική και αντεθνική παρέμβαση.

Ανέφερε  ότι στις 18 Ιουνίου  πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα της Κύπρου συνάντηση μεταξύ του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και Ελλήνων συμμετεχόντων στο ελληνοτουρκικό φόρουμ, η οποία δεν έτυχε καμίας δημοσιότητας από τον ελληνικό Τύπο. Ανάμεσα στους παρόντες, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ήταν ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, η Πωλίνα Λάμψα, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρέσβης επί τιμή Ηλίας Κλής και ο καθηγητής Πέτρος Λιάκουρας.

Τα θέματα που φέρεται να συζητήθηκαν αφορούσαν – σύμφωνα με κυπριακές και τουρκικές πηγές – την «προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης», τη «λύση δύο κρατών με βάση την κυρίαρχη ισότητα και την ίση διεθνή υπόσταση», αλλά και την ανησυχία για «εκφοβισμούς και συλλήψεις» σχετιζόμενες με ακίνητες περιουσίες. Ο Δημήτρης Νατσιός καταδίκασε με δριμύτητα τη θεματολογία της συνάντησης, κάνοντας λόγο για σκόπιμη παράκαμψη της βασικής αρχής του Κυπριακού ζητήματος – της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής – και για εμμέσως πλην σαφώς αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω της φωτογράφησης των συμμετεχόντων δίπλα σε σύμβολά του.

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ έθεσε τα ερωτήματα:

Γνώριζε το Υπουργείο για τη συγκεκριμένη συνάντηση;

Αν ναι, ποιος ήταν ο βαθμός εμπλοκής και ποια η θέση της κυβέρνησης για τις θέσεις που συζητήθηκαν;

Ποιος δίνει στο ΕΛΙΑΜΕΠ το δικαίωμα να λειτουργεί ως «παράλληλο ΥΠΕΞ»;

Ο κ. Νατσιός άφησε αιχμές για κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για σκόπιμη αδιαφορία, χαρακτηρίζοντας το think tank «σφηκοφωλιά του εθνομηδενισμού» και φορέα «προδοτικών θέσεων».

Η υφυπουργός Εξωτερικών πήρε τον λόγο και αποστασιοποιήθηκε από τη συνάντηση, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΞ δεν έχει εμπλοκή ούτε στη λειτουργία, ούτε στη σύνθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ ή του ελληνοτουρκικού φόρουμ. Χαρακτήρισε τις εν λόγω οργανώσεις ως «μέρος της κοινωνίας των πολιτών» και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης. Πρόσθεσε δε ότι η ιστορική πορεία του ΕΛΙΑΜΕΠ έχει αφήσει «θετικό αποτύπωμα» και ότι τα μέλη του «τιμούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία μας».

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η φωτογράφιση των Ελλήνων συμμετεχόντων με τον Τατάρ και τα σύμβολα του ψευδοκράτους συνιστά «τουλάχιστον ατόπημα», χωρίς όμως να υπάρξει επίσημη καταδίκη από το Υπουργείο εκείνη την περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ για την παρουσία της Πωλίνας Λάμψα στην επίσκεψη ανακοίνωσε ότι πήγε εκεί με την ακαδημαϊκή της ιδιότητα και όχι την κομματική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx