Θετικός ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για τέσσερις ελληνικές τράπεζες

Θετικός ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για τέσσερις ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δημοσίευσε σήμερα την αξιολόγηση του και είναι θετική για τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Η έκθεση αναφέρει ότι «οι ελληνικές τράπεζες το 2023 επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια στα δάνεια και τις χαμηλές απομειώσεις». Κατ΄αυτό τον τρόπο παρουσίασαν ισχυρά κέρδη στα πρόσφατα ετήσια αποτελέσματά τους οι τέσσερις συστημικές (σ.σ. που η εξασφάλισή τους έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία επειδή είναι βασικά γρανάζια της) τράπεζες: Alpha Bank (Ba1/Ba2 Positive, ba3), Eurobank (Baa3/Ba1 Positive, ba2), Εθνική Τράπεζα (Baa3/Ba1 Positive, ba2) και Τράπεζα Πειραιώς (Ba1/Ba2 Positive, ba3)

Οι τέσσερις τράπεζες μπόρεσαν να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και να διατηρήσουν άνετη χρηματοδότηση και ρευστότητα, αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του. Τα προβληματικά δάνεια συνέκλιναν πιο κοντά στον μέσο όρο των μεγάλων τραπεζών της Ε.Ε. Τα μη εξυπηρετούμενα συνέχισαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του 2023, μειώνοντας τον μέσο σταθμισμένο δείκτη στο 4,1% περίπου από 6,2% το 2022 και το υψηλό του 49% τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο οίκος, ωστόσο επισημαίνει πως «κατά το 2024, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις στο να μειώσουν τα μη εξυπηρετουμενα λόγω των υψηλών επιτοκίων, αν και η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι