Θορυβεί τον ΠΟΥ η νέα παραλλαγή του ιού που προκαλεί στον άνθρωπο την “ευλογιά των πιθήκων”

Θορυβεί τον ΠΟΥ η νέα παραλλαγή του ιού που προκαλεί στον άνθρωπο την “ευλογιά των πιθήκων”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας, αφιερωμένη στη νόσο mpox ή ευλογιά των πιθήκων, την Τετάρτη 14η Αυγούστου, για να αποτιμηθεί εάν πρέπει να κηρυχθεί ή όχι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, καθώς η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες της Αφρικής.

«Συγκλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση το 2024 της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ λόγω αναζωπύρωσης της νόσου», ανέφερε ο οργανισμός σε ενημερωτικό σημείωμά του που διανεμήθηκε σε δημοσιογράφους.

«Η επιτροπή θα μου εκθέσει τις απόψεις της για το εάν η επιδημία αποτελεί κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας και, αν ναι, θα με συμβουλεύσει για τις προσωρινές συστάσεις που πρέπει να γίνουν», συνόψισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, μέσω X.

Η νόσος, παλιότερα γνωστή με την ονομασία ευλογιά των πιθήκων, είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας.

Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox είναι η παραλλαγή 1β που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση».

Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο: έως την 3η Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, η ασθένεια έχει θνητότητα περί το 3%.

Η mpox —που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό— έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ.. Η παραλλαγή του ιού που προκαλεί τη νόσο το τρέχον διάστημα αποτελεί μετάλλαξη. Μέχρι σήμερα, η εξάπλωσή της περιορίζεται σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, με τους ασθενείς γενικά να μολύνονται από ζώα-φορείς του ιού.

Το 2022 παγκόσμια επιδημία εξαπλώθηκε σε περίπου εκατό χώρες όπου η νόσος δεν είναι ενδημική, κυρίως σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Ο ΠΟΥ είχε κηρύξει το μέγιστο επίπεδο συναγερμού τον Ιούλιο του 2022, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο και προχώρησε στην άρση του έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023. Η επιδημία είχε απολογισμό περίπου 140 νεκρούς επί συνόλου 90.000 κρουσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι