Θραύσματα στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ – Στο σκοτάδι ρωσική πόλη

Θραύσματα στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ – Στο σκοτάδι ρωσική πόλη

Η Μόνιμη Αποστολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη σήμανε συναγερμό καθώς «οι απερίσκεπτες ενέργειες της Ουκρανίας απειλούν όχι μόνο τη ρωσική πυρηνική εγκατάσταση, αλλά επίσης θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία».

Όπως μεταδίδει το TASS, η Ρωσία ενημέρωσε τους διεθνείς οργανισμούς για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, αναφέροντας ότι «μετά την απόπειρα επίθεσης από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιφέρεια Κουρσκ, ύποπτα θραύσματα πυραύλων που έχουν καταρριφθεί έπεσαν κοντά στο Κουρτσάτοφ. Ανευρέθηκαν θραύσματα και υπολείμματα βλημάτων, και μάλιστα στην περιοχή του συγκροτήματος επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων. Δεν έχει καταγραφεί ακόμη άμεσος βομβαρδισμός της πόλης Κουρτσάτοφ, των πυρηνικών σταθμών και της ενεργειακής υποδομής, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Οι απερίσκεπτες ενέργειες της Ουκρανίας απειλούν όχι μόνο τη ρωσική πυρηνική εγκατάσταση, αλλά επίσης θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία».

Η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, η ακτινοβολία στο σημείο και στην πόλη δεν υπερβαίνει τις φυσικές τιμές και ότι παράλληλα, αποκλείστηκαν τα σημεία όπου βρέθηκαν τα θραύσματα.

Οι Ουκρανοί λένε με υπερηφάνεια ότι βύθισαν στο σκοτάδι το Κουρσκ, όπου προκύπτει ότι τα συντρίμμια ουκρανικού drone έπεσαν σε υποσταθμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και προκάλεσαν διακοπή της ηλεκτροδότησης στην πόλη Κουρτσάτοφ, 40.000 κατοίκων, σε απόσταση 70 χλμ από την πρωτεύουσα Κουρσκ και 100 χλμ από το μέτωπο της Σούτζα, όπου διεξάγονται μάχες.

Η Ουκρανία εν τω μεταξύ συνεχίζει να ανεβάζει βίντεο υποστηρίζοντας ότι έχει εισβάλει επιτυχώς στη Ρωσία, η δε Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει να διαψεύδει και επιμένει ότι απέτυχε η εισβολή. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν έχουν τρόπο να διασταυρώσουν τι συμβαίνει γιατί τα ουκρανικά βίντεο κανείς δεν ξέρει πότε γυρίστηκαν ή και πού ακριβώς.

Σύμφωνα με ρωσικές αλλά και δυτικές πηγές, οι Ουκρανοί συνηθίζουν να στέλνουν δικούς τους ανθρώπους στη ρωσική επικράτεια μεμονωμένα για να τραβούν βίντεο σε ανύποπτες στιγμές και αυτοί ξαναγυρίζουν στην Ουκρανία. Τώρα τα βίντεο αυτά προβάλλονται ως σημερινά, ως απόδειξη ότι έχει προχωρήσει σε βάθος ο ουκρανικός στρατός. Ένα από αυτά δείχνει δύο άνδρες με ουκρανικές στολές που λένε ότι είναι έξω από εγκατάσταση μέτρησης φυσικού αερίου στην πόλη Σούτζα της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, όπου πριν από τέσσερις μέρες εισέβαλαν ή προσπάθησαν να εισβάλουν ουκρανικές δυνάμεις και που κοντά της μαίνονται όντως σφοδρές μάχες.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες υποστηρίζουν ότι ελέγχουν την πόλη Σούτζα, κάτι που διαψεύδει ο δήμαρχος Βιτάλι Σλάστσεφ και όλες οι ρωσικές πηγές. Η Σούτζα είναι μια μικρή ρωσική πόλη 6.000 κατοίκων σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι Ουκρανοί προσπάθησαν όντως να εισβάλουν στα δυτικά προάστια της πόλης, αλλά απωθήθηκαν ήδη από την δεύτερη μέρα, δηλαδή από την Τετάρτη. Πόσο μακριά από τη Σούτζα απωθήθηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά.

Πηγές: ΑΠΕ, TASS, RiaNovosti, Reuters, Guardian

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι