Θρίλερ με τον Άδωνι – Η επιστολή του υπουργού στους New York Times

Θέμα ασυμβίβαστου θέτει η ΝΔ για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Τί απαντά περί συμβάσεων σε "ημετέρους"

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης έχει στείλει ήδη επιστολή στους New York Times που του ζήτησαν να τοποθετηθεί επί των πληροφοριών που ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν με τον υπουργό Εργασίας σχετικά με τις φερόμενες σχέσεις του με την Huawei.

Η επιστολή σύμφωνα με το mononews.gr έχει ως εξής: «Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις γιατί προφανώς χωρίς να το θέλετε θα μπορούσατε να είχατε παραπληροφορήσει τους αναγνώστες σας για τις δικές μου σχέσεις με την Huawei. Η αλήθεια είναι ότι ουδεμία σχέση έχω με την εταιρεία αυτή, παρά μόνο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στα πλαίσιο των τότε αρμοδιοτήτων μου, συναντούσα διάφορες εταιρίες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή που είχαν προβλήματα στην Ελλάδα, προσπαθώντας να κάνω το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας πιο φιλικό. Οι συναντήσεις αυτές ήταν δημόσιες μετά συνεργατών και συνήθως ακολουθούσε και ανάρτηση στα social media. Έτσι συνάντησα κάποιες φορές και την εταιρία Huawei για διάφορα θέματα.

Επιπλέον αυτών είχα ως Υπουργός και την ευθύνη της παρακολούθησης των Επενδυτικών Σχεδίων από την Κίνα στην Ελλάδα και μάλιστα είχα επισκεφθεί και επισήμως την Κίνα, τον Οκτώβριο του 2019, με πρόγραμμα επίσημων επισκέψεων.

Το μόνο σημείο σύνδεσης μου, που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, είναι ο παιδικός μου φίλος κ. Θεόδωρος Ταμβακίδης ο οποίος είναι τώρα στέλεχος της και παλαιότερα ήταν υπάλληλος της Αμερικανικής εταιρίας LM.

Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, ανάθεση ή έργο δεν δόθηκε στην εταιρία αυτή επί θητείας μου καθ’ οιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Μετά βεβαιότητος και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου, η εταιρία αποκλείστηκε από τον πυρήνα του 5G δικτύου μας, για σοβαρούς λόγους και με την δική μου δημόσια υποστήριξη σε αυτή την απόφαση.

Αντιθέτως επί θητείας μου έχω την Τιμή να έχω το μεγαλύτερο ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην υψηλή τεχνολογία, την βιομηχανία και κυρίως από τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της Υπουργικής μου θητείας από τις εταιρίες Microsoft, AWS, Digital Realty, Pfizer, Cisco, Onex, Google, Meta κλπ. Οι περισσότερες από αυτές με έχουν δημοσίως επαινέσει για την προσωπική μου συμβολή στην ευόδωση αυτών τους των επενδύσεων.

Καμία επικοινωνία μου δεν υπήρξε με την Huawei πριν την υπογραφή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, Συμφωνία από την οποία εγώ ούτε προσέθεσα ούτε αφαίρεσα τίποτε από το κείμενο της και από όσα είχαν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων των δύο Χωρών.

Άλλωστε αυτή η Συμφωνία άνοιξε την πόρτα για τις μετέπειτα πολλές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τέλος εάν κάποιος έχει ισχυριστεί ψευδώς αυτό που με ρωτάτε, θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου καθώς εκτός όλων των παραπάνω, δεν είχα καν αρμοδιότητα ως προς την Κυβερνοασφάλεια».

Σας δηλώνω ότι ουδέποτε δέχθηκα ως δώρο οποιαδήποτε συσκευή τηλεφώνου ή οποιοδήποτε άλλο δώρο από την Huawei ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Πράγματι μέσω του κ. Ταμβακίδη αγόρασα με απόδειξη λιανικής πώλησης δύο ή τρεις αν θυμάμαι συσκευές όλα αυτά τα χρόνια για συγγενικά μου πρόσωπα. Δεν γνωρίζω εάν κάποιο τρίτο πρόσωπο για λογαριασμό του πήρε ένα λάπτοπ όπως λέτε και δεν με αφορά.

Ο κ. Chen μου ήταν γνωστός ως επικεφαλής της Huawei και έτυχε να είναι εγγεγραμμένος στο ίδιο τένις κλαμπ που παίζω και εγώ. Ένα πρωί πριν χρόνια με είχε καλέσει και παίξαμε έναν αγώνα. Δεν το επαναλάβαμε έκτοτε. Τον συνάντησα άλλη μία φορά εθιμοτυπικά πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, όπου και γνώρισα τον διάδοχο του, έκτοτε δεν έχω επαφή μαζί του.

Η προεκλογική δημόσια αναρτημένη επίσκεψή μου στα Κεντρικά Γραφεία της Huawei στο Μαρούσι, έγινε μέσα σε πρόγραμμα πολλών προεκλογικών μου επισκέψεων σε εταιρίες, γραφεία κλπ της εκλογικής μου περιφέρειας κατόπιν προσκλήσεως τους. Το ίδιο διάστημα επισκέφθηκα πάνω από 200 εταιρίες όπως οι αναρτήσεις στα SM αποδεικνύουν.

Από όλα αυτά αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία ότι καμία ιδιαίτερη σχέση δεν έχω με την εταιρία αυτή, πέραν των όσων ανωτέρω σας δήλωσα. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας απαντήσω ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά».

Tί προηγήθηκε 

Προηγήθηκαν δημοσιεύματα για ρεπορτάζ των New York Times που φε΄ρεται εμπλέκει τον υπουργό Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη σε υποτιθέμενη δωροδοκία από την κινεζική εταιρεία Huawei. Σημειώνεται ότι η άλλη πλευρά του Ατλαντικού εδώ και χρόνια διαμηνύει προς την Ευρώπη ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε συμπράξεις με την κινεζική εταιρεία για κάθε έργο που σχετίζεται με την αναβάθμιση των δικτύων 5G.

Κι ενώ η Huawei μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κάποιο έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα, η εφημερίδα “Τα Νέα” αποκαλύπτει ότι οι New York Times αναμένεται να δημοσιεύσουν άρθρο που θα κάνει αναφορές περί “δώρων” που δόθηκαν στον υπουργό Εργασίας από στελέχη της εταιρείας.

Όπως αναφέρουν τα “Νέα”, οι New York Times αναμένεται να επικαλεστούν υποκλαπείσες συνομιλίες από τις λιθουανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες το 2020 παρακολουθούσαν για λογαριασμό των ΗΠΑ την Huwaei και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Επίσης, το αμερικανικό δημοσίευμα θα κάνει αναφορά σε μια επίσκεψη του Άδωνη Γεωργιάδη στα γραφεία της Huawei στο Μαρούσι στις 7 Ιουνίου, η οποία είχε γίνει γνωστή τότε από τον ίδιο, μέσω Twitter.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι