Τι ακριβώς αποφάσισε η Χάγη για γενοκτονίες Ρώσων ή Ουκρανών -Νίκη θεωρεί η Ρωσία την απόφαση

Τι ακριβώς αποφάσισε η Χάγη για γενοκτονίες Ρώσων ή Ουκρανών -Νίκη θεωρεί η Ρωσία την απόφαση

Tο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έκρινε ότι δεν είναι όσα ζητούν οι Ουκρανοί στη δικαιοδοσία του και ότι μπορεί να εξετάσει μόνον εν μέρει όσα έθεσαν.

Οι τελευταίοι είχαν ζητήσει εδώ και δύο χρόνια «το δικαστήριο να κρίνει αν όντως διαπράχθηκε γενοκτονία στην Ουκρανία, όπως επικαλούνται οι Ρώσοι για να δικαιολογήσουν την εισβολή τους», αλλά και να καταδικάσει την Ρωσία για γενοκτονία.

Οι 16 δικαστές ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν δικαιοδοσία να εκδικάσουν μόνον ένα μικρό μέρος της αρχικής υπόθεσης. Απέρριψαν ένα αίτημα της Ουκρανίας να αποφανθεί σχετικά με το εάν η ρωσική εισβολή παραβίασε ή όχι τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας του 1948. Ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποφανθεί -και θα το κάνει στο επόμενο διάστημα- μόνον για το άλλο σκέλος που έθεσαν οι Ουκρανοί, δηλαδή αν είχε διαπραχθεί γενοκτονία σε βάρος ρωσόφωνων ή ρωσόφιλων σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και συγκεκριμένα στο Ντονιέτσκ και στο Λουγκάνσκ.

Εκπρόσωπος της Ουκρανίας είπε ότι «είναι σημαντικό το δικαστήριο να αποφασίσει ότι η Ουκρανία δεν είναι υπεύθυνη για κάποια ανυπαρκτη γενοκτονία την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία ψευδώς ισχυρίστηκε ότι διαπράχθηκε».

Σε ακροάσεις πριν από πέντε μήνες, οι δικηγόροι της Μόσχας ζήτησαν από τους δικαστές να απορρίψουν ολόκληρη την υπόθεση, λέγοντας ότι τα νομικά επιχειρήματα του Κιέβου δεν ευσταθούσαν και ότι το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία. Σήμερα οι δικαστές αποδέχθηκαν πολλές από τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, όμως αποφάνθηκαν ότι είναι στη δικαιοδοσία τους να κρίνουν αν διαπράχθηκε γενοκτονία από τους Ουκρανούς στις προαναφερόμενες περιοχές και αν ευσταθεί το αίτημα της Ουκρανίας, ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις για τη γενοκτονία που επικαλούνται οι Ρώσοι».

Η απόφαση αυτή μπορεί να εκδοθεί πολύ αργότερα πάντως. Η Ρωσία θεωρεί ότι η απόφαση την δικαιώνει, Η Ουκρανία από πλευράς της θεωρεί ότι είχε σημειώσει μια σημαντική νίκη προ διημέρου, όταν το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει άλλες συνθήκες του ΟΗΕ και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την διδασκαλία των ουκρανικών στην Κριμαία και την έρευνα για «χρηματοδότηση τρομοκρατών». Αυτή η υπόθεση είχε έρθει στο Διεθνές Δικαστήριο το 2017 και η απόφαση βγήκε προχθές.

Σύμφωνα με αυτήν, το δικαστήριο απέρριψε και πάλι πολλές από τις αιτιάσεις της Ουκρανίας και δέχτηκε ότι η Ρωσία παραβίασε τρεις υποχρεώσεις της. Η μία ήταν ότι δεν έλαβε μέτρα το 2017 για να ερευνήσει πληροφορίες της Ουκρανίας για άτομα που φέρονται να παραβίασαν τη νομοθεσία για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών -κάτι που τεκμαίρουμε ότι αφορούσε ενέργειες αυτονομιστών.

Η δεύτερη παραβίαση αφορά στην Κριμαία μετά το 2014, όπου το δικαστήριο έκρινε ότι η Ρωσία παραβίασε τη Σύμβαση που απαιτεί να μη γίνονται φυλετικές διακρίσεις, επειδή στα σχολεία της περιοχής δεν φρόντισε για τα προγράμματα της ουκρανικής γλώσσας. Η τρίτη παραβίαση σύμφωνα με την Χάγη είναι ότι δεν τήρησε την υποχρέωσή της να λάβει μέτρα το 2017 ώστε οι ενέργειές της να μην επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα διαμάχη καθιστώντας την πιο δύσκολο να επιλυθεί.  Το δικαστήριο με την απόφαση της Τετάρτης δέχθηκε μόνον τα ανωτέρω και απέρριψε όλες τις άλλες απαιτήσεις της Ουκρανίας.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι