Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ περί Λιβύης-Ελλάδας-Τουρκίας
16/07/2025
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Λιβύης και Τουρκίας κλιμακώνεται, καθώς η Λιβύη κατέθεσε επίσημη ένσταση στον ΟΗΕ κατά της ελληνικής προκήρυξης θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης, την ώρα που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί διπλωματικές επαφές στη Λιβύη για την επίλυση διαφορών. Παράλληλα, η Τουρκία ενισχύει τη στρατηγική της παρουσία στη Λιβύη με την επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, επιβεβαιώνοντας την ενεργό εμπλοκή της στην περιοχή και τις συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη λιβυκή κυβέρνηση.
Η Λιβύη απηύθυνε επίσημη ένσταση μέσω ΟΗΕ κατά των μονομερών ενεργειών της Ελλάδας, που παραβιάζουν την λιβυκή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, στις 12 Ιουνίου η Ελλάδα δημοσίευσε προκήρυξη για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης (οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι» και «ΙΙ» και «Νότια Πελοπόννησος») στις οποίες η Λιβύη διεκδικεί δικαιώματα.
Στις 20 Ιουνίου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ υπέβαλε διακοίνωση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία καταγράφεται στα έγγραφα της Γενικής Συνέλευσης από 3 Ιουλίου. Σε αυτήν, επισημαίνεται η έλλειψη οριοθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και χαρακτηρίζονται οι ελληνικές ενέργειες ως παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης και του διεθνούς δικαίου.
Οι επισυναπτόμενοι χάρτες στην διακοίνωση επισημαίνουν και την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης του 2019 για οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας, επιβεβαιώνοντας τα όρια της λιβυκής υφαλοκρηπίδας.
Το παρελθόν δείχνει ότι η Ελλάδα είχε ανακοινώσει παρόμοιες παράνομες άδειες έρευνας στο Αιγαίο χωρίς οριοθέτηση, αντιμετωπίζοντας τότε την αντίδραση της Τουρκίας και δικαστικές αποφάσεις εναντίον της.
Η νομική θέση της Λιβύης στον ΟΗΕ υπενθυμίζει επίσης τις προηγούμενες παράνομες άδειες που χορήγησε η Ελλάδα σε εταιρείες όπως η Total και η ExxonMobil.
Anadolu: «Επαφές του Έλληνα ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη στη Λιβύη»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποίησε σημαντικές διμερείς συνομιλίες στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, όπου συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το εμπόριο και οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας.
Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης αυξάνεται, ειδικά μετά την προκήρυξη της Ελλάδας στις 12 Ιουνίου για έρευνες νότια της Κρήτης, που προκάλεσαν την αντίδραση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.
Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) υπέγραψαν στις 25 Ιουνίου μνημόνιο συνεργασίας για σεισμικές έρευνες, προκαλώντας αντιδράσεις στην Αθήνα. Επιπλέον, η αύξηση των παράτυπων μεταναστών από τη Λιβύη προς την Ελλάδα επιτείνει τις εντάσεις. Σε δηλώσεις του, ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας».
«Επίσημο αίτημα του Haftar προς την Τουρκία» αναφέρει ότι: Η διοίκηση Haftar στην ανατολική Λιβύη ζήτησε από την Τουρκία να επαναλειτουργήσει το τουρκικό Προξενείο στη Βεγγάζη, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην παροχή διπλωματικών και προξενικών υπηρεσιών στην περιοχή.
Ο Αντιστράτηγος Saddam Khalifa Haftar συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόξενο Serkan Karmanlıoğlu στο στρατιωτικό αρχηγείο κοντά στη Βεγγάζη. Η επαναλειτουργία του Προξενείου σχετίζεται με τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας Τουρκίας – Λιβύης και συμβολίζει τη διατήρηση στρατηγικών δεσμών.
Συμπεράσματα και σχόλια από τα τουρκικά ΜΜΕ: Οι αναλυτές τονίζουν πως «η Τουρκία καθίσταται αξιόπιστος παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ η Αθήνα εμφανίζεται να προσπαθεί να περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας με διπλωματικές επαφές και στρατιωτικές κινήσεις. Η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη παραμένει, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα»