Τί ανακοίνωσαν οι υπουργοί για τη στήριξη των νοικοκυριών

Επιδοτήσεις για αντικατάσταση οικιακών συσκευών παλαιάς τεχνολογίας

Το νέο πακέτο για τη στήριξη των νοικοκυριών ένεκα της κρίσης ανατιμήσεων στην ενέργεια ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το πακέτο μέτρων ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης διευρύνθηκαν.

«Η οξεία ενεργειακή κρίση αποτελεί απειλή για την ανάκαμψη» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι είναι μία κρίση παροδική αλλά οξεία, κι ότι αποτελεί πρόκληση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν αναλυτικότερα οι δράσεις που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος και τη διευκόλυνση των νοικοκυριών.

Πρώτον, κατατέθηκε πρόταση στην ΕΕ για μηχανισμό στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από την υγειονομική κρίση.
Δεύτερον, συνυπογραφή δήλωσης που προτείνει συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης κρίσης, μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διεύρυνση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου.

Τρίτον, σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Αναλυτικότερα αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν:

1. Διπλασιασμό της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα με ειδική πρόνοια για νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο. Η έκπτωση θα φτάσει έως και τα 326 εκατ. ευρώ.

2. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με 1 τέκνο, κατά 59% για νοικοκυριά με 2 τέκνα και κατά 68% για οικογένειες με 3 τέκνα. Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% αντί 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τί ανακοίνωσε ο Σκρέκας

Με τη σειρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι η απευθείας επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος που φτάνουν στα νοικοκυριά, από 30 ευρώ η μεγαβατώρα, διπλασιάζεται σε 60 ευρώ η μεγαβατώρα. Το προηγούμενο καθεστώς με τα 30 ευρώ, σήμαινε για ένα μέσο νοικοκυριό έκπτωση στο τελικό ποσό του λογαριασμού περίπου στα 9 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση το ποσό αγγίζει κατά μέσο όρο τα 18 ευρώ το μήνα απευθείας κρατικής επιδότησης για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι η ΔΕΗ θα αναλάβει επιπλέον στήριξη ώστε να καλυφθεί και το διάστημα κατανάλωσης μεταξύ 300-600 κιλοβατώρων το μήνα, ενώ για όσους δικαιούνται το κοινωνικό τιμολόγιο, η στήριξη θα ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στην πραγματικότητα αυτό μεταφράζεται σε 24 ευρώ μηνιαία επιδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο να υπάρξει απορρόφηση της αύξησης στον λογαριασμό τους.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, έπειτα και με συνεργασία με ΔΕΠΑ, προωθείται έκπτωση της τάξεως του 15% στο κόστος προμήθειας για όλα τα νοικοκυριά, ενώ στις επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστούν με ιδιώτες που θα τους διαθέσουν φυσικό αέριο με επιπλέον έκπτωση, η οποία θα περαστεί απευθείας και στα νοικοκυριά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι