Τι απαντά ο Μενέντεζ στo κατηγορητήριο – Τους ενοχλώ, θέλουν να δώσουν τα F-16

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για διαφθορά

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ απαντά ότι καμία κατηγορία εναντίον του δεν έχει τεκμηριωθεί και διώκεται για πολιτικούς λόγους, επειδή δεν τον θέλει το κατεστημένο

Τη δική του απάντηση στις κατηγορίες που του έχει προσάψει ο Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης έδωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από το βήμα της Γερουσίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γερουσιαστής Μενέντεζ απέδωσε πολιτικά κίνητρα στις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον του. Μεταξύ άλλων, είπε «για τη κυβέρνηση, το πολιτικό κατεστημένο και για τους επικριτές μου, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να φύγω από το προσκήνιο, έτσι ώστε μια άδικη συμφωνία για τη μετανάστευση να επιτευχθεί ευκολότερα ή μια νέα συμφωνία με το Ιράν να είναι πιο πιθανή, να υπάρξει άνοιγμα προς το καθεστώς Κάστρο ή να οριστικοποιηθεί η πώληση του F-16 στην Τουρκία».

Θεωρεί ότι το κατηγορητήριο εναντίον του παρουσιάσθηκε επίτηδες σε τρεις “δόσεις” για να κρατιέται το θέμα στη δημοσιότητα και να φθείρεται η δημόσια εικόνα του «αλλά και να δηλητηριάζεται η ομάδα των ενόρκων».

Επανέλαβε ότι δεν έχει λάβει απολύτως τίποτα από την κυβέρνηση του Κατάρ για την προώθηση της εικόνας ή των θεμάτων της χώρας. Το ψήφισμα για το Κατάρ, όπως είπε, που του το “χρεώνουν”, υποστηρίχθηκε «και εισήχθη από τον γερουσιαστή Γκράχαμ και υποστηρίχτηκε από άλλους 11 γερουσιαστές και από τα δυο κόμματα. Δημοσιεύτηκε στην ατζέντα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και εγκρίθηκε με ψηφοφορία δια βοής».

«Το Κατάρ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη φιλοξενία της πολεμικής μας βάσης, της μεγαλύτερης στη Μέση Ανατολή, ανταποκρίθηκε στην έκκληση της κυβέρνησης να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία, και διευκόλυνε Αφγανούς πρόσφυγες, των οποίων η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιδίωκε την απομάκρυνση από εκεί», είπε ο Μενέντεζ, προσθέτοντας ότι εντούτοις άσκησε κριτική στο Κατάρ για τις εργασιακές παραβάσεις κατά την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Δείχνουν μια φωτογραφία ρολογιών αλλά καμία απόδειξη ότι έλαβα τέτοιο δώρο. Μιλούν για εισιτήρια σε κρατικές εκδηλώσεις, σαν να είναι δωροδοκία ή προνόμιο το εισιτήριο. Με κατηγορούν ως ξένο πράκτορα της αιγυπτιακής κυβέρνησης», λέει ο Μενέντεζ, χαρακτηρίζοντάς το εξωφρενικό. Και συνεχίζει:

« Αν κοιτάξετε τις ενέργειές μου σχετικά με την Αίγυπτο  το ιστορικό μου είναι ξεκάθαρο. Ηγήθηκα της σύνταξης μιας δικομματικής επιστολής προς τον Πρόεδρο Τραμπ που εξέφραζε σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών στην Αίγυπτο. Την ίδια χρονιά, έστειλα μια επιστολή στην υποεπιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας υποστηρίζοντας τη βοήθεια εφόσον η Αίγυπτος τηρεί τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ.

»Το 2018, άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών Τίλερσον να επικεντρώνεται περισσότερο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και εξέφρασα ανησυχίες ότι το εκλογικό περιβάλλον ενόψει των εκλογών στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή δεν ήταν δίκαιο, ελεύθερο ή αξιόπιστο.

»Το 2019, συνάντησα τον Πρόεδρο Ελ Σίσι μαζί με μέλη της Γερουσίας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου και τον πίεσα για τα κρούσματα καταστολής εντός της Αιγύπτου, προειδοποιώντας τον ότι κινδυνεύει να διαβρώσει τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας.

»Το 2021 μπλόκαρα δισεκατομμύρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση προς την Αίγυπτο και έναν στόλο αρμάτων μάχης και 25 εκατομμύρια σε κεφάλαια οικονομικής ασφάλειας. Το έκανα όλο αυτό με βάση τις ανησυχίες που είχα, σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και την κράτηση ακτιβιστών.

»Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την παροχή ή τη λήψη μετρητών και ράβδων χρυσού.  Έχουν απλώς ακούσει το αφήγημα της κυβέρνησης. Είμαι αθώος και σκοπεύω να αποδείξω την αθωότητά μου, όχι μόνο για μένα, αλλά και για το προηγούμενο που θα δημιουργήσει αυτή η υπόθεση για εσάς και τα μελλοντικά μέλη της Γερουσίας. Ανησυχώ, ωστόσο, διότι οι μεγαλύτεροι και πιο ένθερμοι υπερασπιστές του Συντάγματος σε αυτό το Σώμα είναι αυτοί που ζητούν την παραίτησή μου.

»Υπήρξα πατριώτης στη χώρα μου. Για τη κυβέρνηση, το πολιτικό κατεστημένο και για τους επικριτές μου, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να φύγω από το προσκήνιο, έτσι ώστε μια άδικη συμφωνία για τη μετανάστευση να επιτευχθεί ευκολότερα ή μια νέα συμφωνία με το Ιράν να είναι πιο πιθανή, να υπάρξει άνοιγμα προς το καθεστώς Κάστρο ή να οριστικοποιηθεί η πώληση του F 16 στην Τουρκία. Το καταλαβαίνω. Αλλά δεν θα κάνω στην άκρη για να επιτρέψω να συμβούν αυτά τα πράγματα, στο όνομα της πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν διάλεξα ποτέ τον εύκολο δρόμο και δεν θα το κάνω τώρα.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι