Τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι θεομηνιών

Τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι θεομηνιών

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις». Την Δευτέρα 1η Ιουλίου εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα τυπικά δήλωσαν επιφυλάξεις και ότι θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια εκφράζοντας πάντως τη διαφωνία τους τόσο για τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου όσο και για μια σειρά διατάξεών του.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, κάλεσε όλα τα κόμματα να το ψηφίσουν, καθώς, όπως είπε, ενισχύει τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Είπε ότι θα εξετάσει με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών την πρόταση να αυξηθεί το ύψος του προβλεπόμενου προστίμου από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ ετησίως που δεν θα προβούν στην υποχρέωση ιδιωτικής ασφάλισης για ζημίες από φυσικές καταστροφές που θεσπίζεται. Επίσης είπε ότι εξετάζεται η συμμετοχή στο νέο “Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών” εκπροσώπου των ΟΤΑ και της Ομοσπονδίας των Διαμεσολαβητών Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Αναφορικά με την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «στόχος μας είναι να συμπορευτούν αρμονικά». Προέτρεψε, δε, τις ασφαλιστικές εταιρείες «να μην έχουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται αποκλειστικά σε όρους αγοράς, αλλά να λάβουν υπόψιν τους όλες τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους και αναγκαιότητες». Δήλωσε, μάλιστα, πως «θα παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις, για αυτό και δημιουργείται το σχετικό Παρατηρητήριο».

Ο κ. Τριαντόπουλος, επανέλαβε πως αυτό το νομοσχέδιο είναι μέρος μίας νομοθετικής τριλογίας ώστε να ολοκληρωθεί, μέσα από την προσαρμογή στα νέα δυσμενή δεδομένα της κλιματικής κρίσης, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη στήριξη και αποκατάσταση μετά από μία φυσική καταστροφή. «Πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση όταν πριν υπήρχε το κενό», κατέληξε.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η εμπειρία που ήδη υπάρχει δείχνει ότι η «υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας» ως προς «φυσικά φαινόμενα» δεν έρχεται ως βοήθεια στον λαό των περιοχών που πλήττονται, αλλά θα εμπεδώσει την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών ως αποκλειστικά «ατομική ευθύνη». Είναι αποτέλεσμα της λογικής του «κόστους – οφέλους» και στοχεύει να απαλλάξει το κράτος από τις ευθύνες του όχι μόνο στην αποκατάσταση των πληγέντων, αλλά και στην πρόληψη.

»Δεν είναι καθόλου άσχετο π.χ. το ότι στην Τουρκία η διαμόρφωση του «ανεξάρτητου ταμείου», που υποτίθεται ότι έλυνε πια τα ζητήματα αποκατάστασης σεισμοπαθών, πήγε χέρι χέρι με την παντελή έλλειψη ελέγχων στην εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών δόμησης. Η καθιέρωσή του δεν έδωσε λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, αλλά άλλοθι σε μια ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα που απέδωσε για χρόνια κέρδη δισεκατομμυρίων σε κατασκευαστικούς ομίλους αλλά και στις ασφαλιστικές, καταλήγοντας όμως τελικά σε μια τραγωδία για τον τουρκικό λαό!»

Επίσης, στην Καλιφόρνια όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί δεκάδες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, παρατηρείται μέχρι και αποχώρηση των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών από την αγορά των ασφαλίσεων κατοικίας. Στη Λουιζιάνα που πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα, οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα περιουσίας έχουν ξεπεράσει το 65% μέσα σε μια διετία. Αν και τα ασφάλιστρα είναι πολύ υψηλά, οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν προκαταβολικά να τοποθετουνται νέες σκεπές ανά πενταετία (!), διαφορετικά δεν ασφαλίζουν τα σπίτια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ριζοσπάστης

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι