Tί δείχνει η μελέτη της περιφέρειας Θεσσαλίας για την Κάρλα

Tί δείχνει η μελέτη της περιφέρειας Θεσσαλίας για την Κάρλα

Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων από των Ολλανδών για τα αντιπλημμυρικά της Θεσσαλίας, αλλά η ελληνική πρόταση είναι κατά 2 δισ. φθηνότερη και θέτει ζήτημα για την αποστράγγιση της Κάρλας, όπως είπε σήμερα ο περιφερειάρχης, σε συνέντευξη Τύπου.  Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση της πρότασης των Ολλανδών είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές της ΝΔ αλλά ουδείς βουλευτής από την αντιπολίτευση, ενώ πρόσκληση δεν έλαβε ούτε καν ο περιφερειάρχης.

Το έργο που προτείνει η μελέτη την οποία παρουσίασε σήμερα  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, κοστίζει περίπου 2 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Περιφέρειας και ολλανδικής μελέτης στα περισσότερα ζητήματα του σχεδιασμού των έργων, αλλά τόνισε το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών της Κάρλας.

«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί το έργο από την Κάρλα μέχρι το Αιγαίο. Να οδηγούμε το νερό από τον Πηνειό και το φράγμα της Γυρτώνης προς στο Αιγαίο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στη δημιουργία σήραγγας η οποία είχε προταθεί τους προηγούμενους μήνες, την οποία χαρακτήρισε βαλβίδα ασφαλείας για τη Θεσσαλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, όμως, μιλώντας στους αγρότες για το σχέδιο των Ολλανδών, απέκλεισε τη δημιουργία σήραγγας προς το Αιγαίο. Ο κ. Κουρέτας από πλευράς του είπε ότι θεωρεί πολύ ασφαλέστερη την αποστράγγιση προς το Αιγαίο παρά προς τον Παγασητικό.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε άλλους κινδύνους. «Η Θεσσαλία αποτελεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας και το κέντρο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής», είπε. «Παρά ταύτα, η θεσσαλική γεωργία απειλείται άμεσα από τέσσερις κινδύνους. Ο πρώτος αφορά τον  συνεχιζόμενο κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφής του 50% των καλλιεργειών στα πλέον γόνιμα πεδινά και αρδευόμενα εδάφη. Ο δεύτερος αφορά στην δραματική μείωση διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού λόγω υποβάθμισης των υδροφορέων, κυρίως στην ανατολική πεδιάδα της Λάρισας».

Ο τρίτος κινδυνος, όπως είπε, είναι η διάβρωση και ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων λόγω αποψίλωσης και ο τέταρτος αφορά την υποβάθμιση της γονιμότητας των περισσοτέρων εδαφών λόγω μη αειφορικής καλλιέργειας, «με συνεπακόλουθη τεράστια αύξηση των εισροών και του νερού και τελικά τη μείωση της παραγωγικότητας και την εγκατάλειψη της αρδευόμενης καλλιέργειας».

Όπως σημειώνεται στις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας (αρδευόμενης) κατά 540.000 στρ. την τελευταία 20ετία, που συνολικά μειώθηκε στα 840.000 στρ. ενώ παραδοσιακά στον κάμπο καλλιεργούνταν 1,5 εκατ. στρέμματα εδώ και πολλές 10ετίες».

Ένα άλλο ζήτημα της περιφέρειας είναι η μειωμένη παραγωγή των κτηνοτροφών (καλαμποκιού, μηδικής κλπ) και η υποβάθμιση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Όσο για την αποψίλωση, ανέφερε ότι πολλές επικλινείς εκτάσεις έχουν αποψιλωθεί και έχουν εγκαταλειφθεί την τελευταία 20ετία 750.000 στρέμματα όπου καλλιεργούνταν σιτηρά.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε και στα αναγκαία έργα ορεινής υδρονομίας που αφορούν την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης ροής «για να αυξηθεί η κατείσδυση νερού στο έδαφος και ο εμπλουτισμός των υπογείων υδροφορέων, ο έλεγχος διάβρωσης και η αειφορική διαχείριση των δασών και της βιοποικιλότητας των ορεινών οικοσυστημάτων».

Οι διεπιστημονική επιτροπή της Περιφέρειας προτείνει συγκεκριμένες δράσεις άμεσης προτεραιότητας, όπως την επισκευή και αναβάθμιση των αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, τον επανασχεδιασμό γεφυρών για να δοθεί ο απαιτούμενος χώρος στον Πηνειό ποταμό, την εβάθυνση της κοίτης του Πηνειού και παραποτάμων (πλήρης καθαρισμός πεδίου πλημμυρών από καλλιέργειες (ιδίως πολυετείς) και κάθε εμπόδιο στην  απρόσκοπτη ροή του νερού, και την δημιουργία περιοχών συγκράτησης πλεονάζοντος νερού με ελεγχόμενη πλημμύριση και αποστράγγιση της περιοχής μεταξύ αναχωμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι