Τι διέρρευσε για τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στο Λίβανο – Και οι Γάλλοι σε πρώτο πλάνο
26/11/2024Μια διαρροή της συμφωνίας από το Κανάλι 12 του Ισραήλ που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ισραηλινό στρατό, μας δίνει τις πρώτες πληροφορίες για την επικείμενη συμφωνία «προσωρινής κατάπαυσης του πυρός» με την Χεζμπολάχ.
Μεταξύ των όρων που θέτει το Ισραήλ είναι να τηρηθεί αμοιβαία κατάπαυση του πυρός – η Χεζμπολάχ ή οποιαδήποτε άλλη ένοπλη ομάδα δεν θα ενεργεί εναντίον του Ισραήλ, και το Ισραήλ δεν θα ενεργεί στο Λίβανο εναντίον στόχων στο έδαφός του. Το Ισραήλ θα μπορεί να παραμείνει στο Λίβανο για 60 ημέρες από τη στιγμή που θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Ο στρατός του Λιβάνου θα αναπτυχθεί σε όλα τα συνοριακά περάσματα της χώρας.
Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού θα γίνει σε συντονισμό με την ανάπτυξη των λιβανέζικων δυνάμεων, σταδιακά και ταυτόχρονα. Δεν θα υπάρξει νεκρή ζώνη και θα επιτραπεί στους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οποιαδήποτε πώληση όπλων στο Λίβανο ή παραγωγή στο έδαφός του θα εποπτεύεται από την κυβέρνηση του Λιβάνου.
Οι ΗΠΑ θα είναι επικεφαλής της επιτροπής που θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η Γαλλία θα συμπεριληφθεί επίσης στην επιτροπή εποπτείας. Ο λόγος που το Ισραήλ υποχώρησε και η Γαλλία θα συμμετάσχει στη συμφωνία, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, είναι ότι ο αμερικανός απεσταλμένος του Μπάιντεν, του διαμηνυσε ότι θέτουν βέτο οι Λιβανέζοι και ότι «Χωρίς τους Γάλλους δεν θα υπάρξει συμφωνία». Το Ισραήλ δεν ήθελε την ανάμιξη των Γάλλων, αλλά αναγκάσθηκε να υποχωρήσει.
Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Jamhoriya αναφέρει πως η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός θα γίνει αύριο από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι «οι παρατηρήσεις της λιβανικής πλευράς ελήφθησαν υπόψη και εγκρίθηκαν όλα όσα προτείναμε σχετικά με το ψήφισμα 1701. Η Γαλλία θα συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης για την εφαρμογή της συμφωνίας».
Ο Νετανιάχου είχε μια σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων, για να εγκρίνουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου την όλη διευθέτηση, όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο. Ο Νετανιάχου αναμένεται να προβάλει τη συμφωνία στην κοινή γνώμη ως ένα «προσωρινό γεγονός» που θα δοκιμαστεί στην πράξη αν θα τηρηθει.
Στις συζητήσεις ο Νετανιάχου φέρεται να μην συμπεριέλαβε τον υπουργό Μπεν Γκβιρ, ο οποίος λόγω της θέσης του είναι υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά ήταν βέβαιο ότι θα καταψήφιζε την συμφωνία. Χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα ότι ο Γκβιρ τελεί υπό έρευνα με τις κατηγορίες ότι προέτρεψε στη βία τους εποίκους και τους μοίρασε όπλα.
Ο Γκβίρ σε ανάρτησή του αναφέρει ότι διαφωνεί με την συμφωνία και ότι αυτή αποτελεί σοβαρό λάθος, αλλά «κατανοεί τις πιέσεις που ασκούνται». Ο υπουργός Οικονομικών ζητάει απο την άλλη κάθε σπίτι που καταστράφηκε στο νότιο Λίβανο να ορίζεται ως στρατιωτική υποδομή και ως εκ τούτου να απαγορεύεται η ανοικοδόμησή του. Ενα καίριο ζήτημα είναι η παράλληλη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ έχει ελευθερία δράσης για να επιτεθεί στον Λίβανο για να απομακρύνει τυχόν άμεσες απειλές.Φέρεται να υπάρχει συνοδευτικό έγγραφο που θα υπογραφεί μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στις IDF την ελευθερία δράσης στο Λίβανο σε περίπτωση «άμεσης απειλής» (imminent threat). Το έγγραφο είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εγγυάται στο Ισραήλ να επιτεθεί στο λιβανέζικο έδαφος για να εμποδίσει την εκτόξευση πυραύλων. Αν υπάρξει «μη άμεση απειλή», το Ισραήλ θα πρέπει να απευθυνθεί στην επιτροπή παρακολούθησης που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία και να ζητήσει να δράσει στη θέση του το κράτος του Λιβάνου ή μια διεθνής δύναμη. Σε περίπτωση που η απειλή δεν απομακρυνθεί, το Ισραήλ θα μπορεί να δράσει μόνο του. Το έγγραφο συντάχθηκε έτσι ώστε να υπάρχει ευρύς χώρος ελιγμών ώστε το Ισραήλ να έχει «νομιμοποίηση» να επιτεθεί.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας που ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ πως σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας τότε το Ισραήλ θα εξαπολύσει αμέσως νέες επιθέσεις εναντίον της.
Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως η εκεχειρία στον Λίβανο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εστιάσει την προσοχή του στην ιρανική απειλή. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ παίζει με τη φωτιά.
Πηγή: in.gr και ΑΠΕ