Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης για διερευνητικές με Τουρκία, εμβολιασμούς, οικονομία και εκλογές

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Θα μιλήσουμε κάποια στιγμή με τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε εφ όλης της ύλης της συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το πρόγραμμα των εμβολιασμών, την οικονομία και για το κυβερνητικό έργο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ότι είναι μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, ότι «η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε. Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της».

»Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά με το πρόγραμμα των εμβολιασμών, τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν 20.000 πολίτες ημερησίως. Από τον Μάρτιο οι μαζικοί εμβολιασμοί. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο σχέδιο για τον εμβολιασμό και στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεγαλύτερη δυνατή επίτευξη του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών.

Πρόγραμμα εμβολιασμών

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών προαναγγέλλοντας, ταυτόχρονα ότι από τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσουν 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που σήμερα έχουν τεθεί σε λειτουργία και θα μπορούν να εμβολιάζουν γύρω στις 20.000 πολίτες ημερησίως.

Αναφορικά με το θέμα της Θεσσαλονίκης σημείωσε πως έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό καθώς και ότι δεν υπήρχε εισήγηση της επιτροπής των ειδικών να γίνει Lockdown πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Χαρακτήρισε άστοχη την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για αγορά της πατέντας του εμβολίου και παρασκευή του στην Ελλάδα και ανέφερε πως η χώρα έχει προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις καλύπτοντας τις ανάγκες του πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας πως ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις αναφορικά με την εκταμίευση πόρων, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα σχέδια. Έμφαση έδωσε και στο θέμα της οικονομίας. Τονίζοντας πως γνωρίσει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση ξεκαθάρισε πως το κράτος ήταν και θα είναι δίπλα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Οικονομία 

Επίσης, ανακοίνωσε πως όσο υπάρχει ανάγκη και διαρκή η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Έχουμε» είπε «δώσει πολλά χρήματα» σημειώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνησης έδωσε σαφή και απτά δείγματα.Ο πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε ότι τον ενδιαφέρει να λειτουργήσει το click away και να επανέλθει το καθεστώς που εφαρμόστηκε την περίοδο των εορτών όπως και το να επιτραπεί σε πολίτες η είσοδος σε καταστήματα κατόπιν ραντεβού.

Σημείωσε όμως ότι με δική του απόφαση έκλεισε τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα για να προλάβει η χώρα μια εικόνα ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων αν και διευκρίνισε πως σήμερα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Προανήγγειλε επίσης ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους.

Αναφορικά με τις εκλογές ανακοίνωσε ότι «Πρόθεσή μου να εξαντλήσω την τετραετία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά κλείνοντας τα σχετικά σενάρια.Τόνισε πως υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σημείωσε πως υπάρχει απόθεμα εμπιστοσύνης αναφέροντας ότι υπάρχει μπροστά η πρόκληση να μπεί η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. «Δεν χάσαμε χρόνο» είπε, υπογραμμίζοντας πως ψηφίζονται αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι