Τι είπαν Χαρδαλιάς-Κοντοζαμάνης

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Στη σημερινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνη αμφότεροι δήλωσαν ότι η πολιτεία δεν έχει κανέναν λόγο να αποκρύπτει κρούσματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι το καταγγέλλουν νοσοκομειακοί γιατροί, επέμεναν ότι πίσω από τα fake news κρύβεται πολιτική ατζέντα και ότι δεν θα είχε κίνητρο το κράτος να κρύψει τα κρουσματα. Επίσης επέμειναν ότι ιδιωτικά εργαστήρια δεν θα διακινδύνευαν να μην αναφέρουν κρούσματα.

Η καθυστερημένη ενημέρωση από το 112

Για το γεγονός ότι το σήμα «προσέξτε το τοξικό νέφος» στην Αττική στάλθηκε από το 112 με 7 ώρες καθυστέρηση, η απάντηση ήταν:

«Έπρεπε πρώτα να μάθουμε τι ακριβώς καιγόταν ως υλικό και να δούμε τις μετρήσεις», είπε ο κ. Χαρδαλιάς

Εν συνεχεία ο Νίκος Χαρδαλιάς εστιάσθηκε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δηλαδή στο γιατί δεν έλαβαν κάποιοι το σήμα. Και απέδωσε το πρόβλημα στα κινητά των πολιτών, ότι πολλοί δεν ειχαν τις σωστές ρυθμίσεις και δεν έλαβαν το μήνυμα.

Τα τεστ στους γιατρούς

Στην καταγγελία ότι οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές δεν κάνουν το τεστ όταν επιστρέφουν από διακοπές επειδή δεν υπάρχει επάρκεια τεστ, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι η εντολή που έχει δοθεί είναι να γίνονται τεστ σε όλους όσους επιστρέφουν από διακοπές και ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε τεστ.

Τουρισμός

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από δεκάδες χώρες, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «και το πρόβλημά μας είναι η χαλάρωση και όχι ο τουρισμός».

Απέδωσε σε χρονική σύμπτωση την έξαρση των κρουσμάτων και το άνοιγμα των συνόρων, με το επιχείρημα ότι το 17% των κρουσμάτων αφορά τουρίστες και το 83% είναι εγχώρια, θεωρώντας ότι αν ευθύνονταν οι τουρίστες, η αναλογία θα ήταν διαφορετική.

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι. Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς, για την κατάσταση στην Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο που να δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».

Για την Πάρο και την Αντίπαρο και τα παράπονα για τα μέτρα στην περιοχή, τόνισε: «Δεν κάνουμε διακρίσεις στις περιοχές. Τα μέτρα λήφθηκαν συνολικά για να μην υπάρχει στοχοποίηση».

Τέλος, είπε εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, δεν εφησυχάζουμε όμως. Ειδικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες με τις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών.

ΜΕΘ

Την προκήρυξη 400 νέων θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων στην υγεία, εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ όλης της χώρας, στις αρχές Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Κ. Κοντοζαμάνης.

«Σε ό,τι αφορά στις ΜΕΘ, παραλάβαμε τον Ιούλιο 557 κλίνες εντατικής θεραπείας, ένα χρόνο μετά είμαστε στις 901 λειτουργικές και θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν 1017 κλίνες εντατικής θεραπείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εργαζόμαστε εντατικά στην υλοποίηση νέων κλινών σε ΜΕΘ, από τις δωρεές» σημείωσε, ενώ ανακοίνωσε ότι «αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την επικράτεια».

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι