Τι είπαν για τους Patriot οι Ευρωπαίοι υπουργοί στο Λουξεμβούργο

Τι είπαν για τους Patriot οι Ευρωπαίοι υπουργοί στο Λουξεμβούργο

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ συσκέφθηκαν σήμερα και αποφάσισαν να μην χαλαρώσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Guardian και του Associated Press, αλλά τα κράτη-μέλη δεν δεσμεύονται να αποστείλουν συστήματα Patriot.

«Οι Patriot μπορούν να ονομάζονται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές αντί να στοιβάζονται σε αποθήκες», έγραψε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, o Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν εν γένει θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Ισπανία δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή και κατά τη γνώμη τους έχουν τη δυνατότητα να στείλουν Patriot στην Ουκρανία.

«Κάθε πρόσθετο σύστημα αεράμυνας σώζει ζωές στην Ουκρανία. Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση σε όλους να επανεξετάσουν για άλλη μια φορά τα αποθέματά τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπερμποκ. Η Γερμανία έστειλε από καιρό δύο Patriot στην Ουκρανία και τώρα θα στείλει το τρίτο σύστημα. Της απομένουν 10 για δική της χρήση.

Η Μπάιμπα Μπράζε, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, δήλωσε ότι «Ως Ευρωπαίοι πρέπει να επιταχύνουμε, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε». Ο Λιθουανός ομόλογός της πίεσε κι αυτός την κατάσταση για τους δικούς του λόγους, και επανέλαβε και σήμερα ότι «η Ρωσία δεν επιτίθεται στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη τη Δύση».

O υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Pål Jonson, τοποθετήθηκε αρνητικά στην ουσία. Είπε: «Δεν αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο, αλλά αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο να στηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά. Εξάλλου η Σουηδία έχει στείλει άλλα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία και θα μπορούσε να στείλει περισσότερα συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς RBS70 σουηδικής κατασκευής, διότι αυτό θα μπορούσε να ανακουφίσει κάποια από την πίεση στα συστήματα Patriot».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών «Δεν βοηθάμε την κατάσταση λέγοντας όλη την ώρα ποιος στέλνει, τι στέλνει και πού το στέλνει. Η χώρα μας θα αποφασίσει με βάση τις δυνατότητές της να στηρίξει την Ουκρανία».

Ο Ολλανδέζα υπουργός Εξωτερικών, Χάνκε Μπρούινς Σλοτ, ουσιαστικά αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι «η Ολλανδία συμβάλλει σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αεράμυνας και των αποθεμάτων πυρομαχικών της Ουκρανίας. Όσον αφορά στα Patriot, κοιτάζουμε ξανά αν μπορούμε να εξαντλήσουμε τα αποθέματά μας από αυτά που έχουν απομείνει. Θα είναι δύσκολο».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στο Reuters: «Δεν θα υπάρξει καμία κίνηση που θα έθετε έστω και ελάχιστα σε κίνδυνο την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας ή την αεράμυνα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι