Τι είπαν Μητσοτάκης και Μισούστιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Τι είπαν Μητσοτάκης και Μισούστιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Μετά την κατ΄ιδίαν, πρώτη τους συνάντηση, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου από ελληνικής πλευράς έγινε ειλικρινής αναφορά  στο ότι «κατά καιρούς είμαστε λιγότερο ή περισσότερο κοντά, εντούτοις δεν είμαστε ποτέ μακριά» και έγινε μνεία του σημαίνοντα ρόλου της Ρωσίας στην ελληνική επανάσταση και στην συνέχιση της διατήρησης των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Καποδίστρια αλλά και σε άλλες χρονικές στιγμές που έδειξαν ότι Ελλάδα και Ρωσία πάντα ενδιαφέρονταν η μία για την ελευθερία της άλλης και «οι πρόγονοί μας πάντα υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλο και υπάρχει μια φυσική συμπάθεια μεταξύ των λαών μας». Επίσης αναφέρθηκε στο ότι συζητήθηκε ο τουρισμός και το εμπόριο που “πήγαν πίσω” λόγω κορονοϊού όπως είπε, και ότι τώρα καταρτίζεται μια επιτροπή  που αντικείμενό της θα έχει την εκ νέου ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς και του διαλόγου και της θετικής επικοινωνίας. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο ότι το 2021 είναι «έτος ιστορίας Ρωσίας και Ελλάδας» κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των δύο χωρών.

Προηγουμένως ο κ Μητσοτάκης είχε πει μεταξύ άλλων «Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων, αλλά και αρνητικών τεστ, ώστε το συντομότερο δυνατόν οι Ρώσοι επισκέπτες να έρχονται στη πατρίδα μας χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς. Συμφωνήσαμε πώς μπορούμε το συντομότερο δυνατόν να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας χωρίς τους επιπρόσθετους περιορισμούς».

“Η Ρωσία σοβαρός παράγοντας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας”

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε με ικανοποίηση «την προσήλωση της Ρωσίας στην ισχύ του διεθνούς δίκαιου, του δίκαιου της θάλασσας, ειδικά στην περιοχή της Μεσόγειου, την σταθερή υποστήριξή της σε λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ενιαίο διζωνικό δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Αυτές είναι θέσεις νομιμότητας, αρχής και ευθύνης», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «η ιδιότητα της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιφορτίζει με την ευθύνη της διαφύλαξης της ειρήνης και της νομιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μεγάλων καθήκον δεν είναι προνόμιο». Προσέθεσε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και οι ιδιότητες αυτές αποτελούν την βάση της εξωτερικής μας πολιτικής, ωστόσο η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας η οποία οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων με σεβασμό σε κοινές άξιες όπως η προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Άλλωστε διεθνείς προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές (τρομοκρατία, εξτρεμισμός, κοινού κλιματική αλλαγή) μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση, και όχι με αντιπαράθεση» επισήμανε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx