Τι είπαν Μπάιντεν και Ερντογάν στον ΟΗΕ (upd)

Με τον Πούτιν στο ...διάστημα, με τον Μπάιντεν στη Ρώμη ο Ερντογάν, Βαγγέλης Σαρακινός

Κατά την πρώτη του ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η αποχώρηση από το Αφγανιστάν αποτελεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία, στο οποίο ο «αδιάκοπος πόλεμος» θα αντικατασταθεί από την «αδιάκοπη διπλωματία». «Καθώς στέκομαι εδώ σήμερα, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο. Γυρίσαμε σελίδα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

«Όλη η απαράμιλλη δύναμη, ενέργεια, δέσμευση, θέληση και οι πόροι του έθνους μας τώρα είναι πλήρως και ξεκάθαρα αφοσιωμένοι σε αυτό που είναι μπροστά μας, όχι σε ό,τι είναι πίσω μας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Για να στηρίξει την υπόσχεσή του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν 11 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να τις υποστηρίξουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποδέχθηκαν με επιφυλακτικότητα τις εκκλήσεις του Μπάιντεν για ειρήνη, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία επί μήνες διαπραγματεύονταν κρυφά για έναν νέο στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, σημειώνει ο Guardian. Επίσης, ο Μπάιντεν έκανε το ντεμπούτο του ως πρόεδρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Μία επιχείρηση που χώρες- μέλη του ΟΗΕ θεωρούν ότι επισπεύστηκε για εγχώριους πολιτικούς λόγους, με ελάχιστη μέριμνα για τους Αφγανούς που έμειναν πίσω, αντιμέτωποι με τους Ταλιμπάν.

Εστίασε στο Αφγανιστάν

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να δώσει στην αποχώρηση μία ευρύτερη, πιο θετική ιστορική διάσταση. «Βάλαμε τέλος σε 20 χρόνια συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και καθώς κλείνουμε αυτή την περίοδο αδιάκοπου πολέμου ανοίγουμε μια νέα εποχή αδιάκοπης διπλωματίας», είπε και έκανε λόγο για χρήση της αναπτυξιακής βοήθειας των ΗΠΑ σε επενδύσεις για την ενίσχυση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

«Η αμερικανική στρατιωτική δύναμη πρέπει να είναι το εργαλείο τελευταίας επιλογής, όχι πρώτης», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως απάντηση σε κάθε πρόβλημα που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, πολλές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας δεν μπορούν να επιλυθούν ή ακόμη και να αντιμετωπιστούν με τη δύναμη των όπλων», συνέχισε.

Ως παράδειγμα, σημείωσε: «Οι βόμβες και οι σφαίρες δεν μπορούν να είναι η άμυνα απέναντι στον Covid-19» και έκανε έκκληση για «συλλογική δράση της επιστήμης και πολιτική θέληση», στο πεδίο της πανδημίας. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να γίνουν τα εμβόλια το ταχύτερο δυνατό», τόνισε και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάνω από 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων εκτός των συνόρων και πως έχουν επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιους μηχανισμούς αντιμετώπισης πανδημιών.

“Οικολόγος” ο Ερντογάν

Από το βήμα του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος  αναφέρθηκε στο Αιγαίο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω ενός διμερούς διαλόγου», υποστηρίζοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του». Όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι στηρίζει την πρόταση λύσης της “ΤΔΒΚ”. Επισήμανε, ακόμα ότι «ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να ακουστεί η φωνή του από αυτό το βήμα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η συνέχιση του ήρεμου κλίματος είναι προς το κοινό συμφέρον» και  πως η Τουρκία «έσωσε την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας στη συριακή κρίση» και  επεσήμανε πως η Τουρκία «δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε την υπομονή να δεχτεί νέα μεταναστευτικά κύματα».

Επίσης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα προς επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο. «Όποιος έχει βλάψει περισσότερο τη Γη, όποιος έχει εκμεταλλευτεί βάναυσα τις φυσικές πηγές, θα πρέπει επίσης να κάνει τα περισσότερα για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή». Τέλος ο Ερντογάν πανηγυρικά ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σύντομα θα έχει έτοιμο το Turkovac, το δικό της εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι