Τί είπαν Μπακογιάννης και Ιμάμογλου στην Αθήνα

Τί είπαν Μπακογιάννης και Ιμάμογλου στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου όπου συναντήθηκε στο δημαρχικό μέγαρο με τον ομόλογό του Κώστα Μπακογιάννη.  Στη συνέχεια, οι δύο δήμαρχοι επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, όπου και συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο πολιτισμός και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Ιμάμογλου αναφέρθηκε στη συνάντησή με τον κ. Μπακογιάννη, στην κοινή μοίρα που αναπόφευκτα συνδέει Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, γεγονός που σημαίνει ότι οφείλουν να βρουν μαζί λύσεις στα γνωστά προβλήματα που διαχρονικά ταλαιπωρούν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι δύο δήμαρχοι εξέφρασαν την άποψη ότι Αθήνα και Κωνσταντινούπολη έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν γέφυρες ειρήνης μεταξύ τους και να προχωρήσουν μαζί στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν διμερώς τις δύο χώρες, αλλά και που υπερβαίνουν τα σύνορα αυτών. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης δήλωσε «τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω. Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις ή –για να είμαι ακριβής– τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη λεγόμενη διπλωματία των πόλεων, προσθέτοντας «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια».

Περιεκτικός ο κ. Ιμάμογλου υπογράμμισε την ανάγκη για συνεννόηση και φιλία ανάμεσα στα δύο κράτη, ενώ αναφερόμενος και στην κοινή μοίρα που συνδέει τις δύο πόλεις που εκπροσωπούνταν είπε «Η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι μία από τι λύσεις, είναι η μοναδική λύση», κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι