Tι είπαν Ολλανδοί και Τσαβούσογλου

Tι είπαν Ολλανδοί και Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε διαδικτυακή επικοινωνία με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ και εν συνεχεία δήλωσε ότι «τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για έναν ανανεωμένο διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε ιδιαίτερα την “αναθέρμανση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων επικαλούμενος τις διερευνητικές επαφές και ότι αυτές σημαίνουν πως μπορούν να αναβαθμιστούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Παραδέχτηκε ότι «ήταν μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ πέρυσι, ωστόσο η ΕΕ έτεινε χέρι στην Τουρκία τον Δεκέμβριο κι εμείς απαντήσαμε θετικά. Οι πρόσφατες επαφές μας με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνουν ότι οι περισσότεροι στην ΕΕ συμφωνούν σε αυτή την προσέγγιση», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ αποτελεί πραγματικά ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Φυσικά την υποστηρίζουμε. Αποδείξαμε επίσης ότι μπορούμε να συνεργαστούμε επιτυχώς και το 2016 κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Έχουμε πραγματικά συνεργαστεί ως υποψήφια χώρα», σημείωσε.

«Ζητούμε την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, αναμένουμε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και τη συνέχιση της συνεργασίας σε τομείς όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η μετανάστευση. Ξεκινήσαμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Γαλλία. Μια διαδικασία μεταρρύθμισης έχει επίσης ξεκινήσει στη χώρα μας», είπε στον Ολλανδό ΥΠΕΞ.

«Έχουμε προτείνει τη διοργάνωση μίας 5μερούς διάσκεψης για την Κύπρο μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Μας ενδιαφέρει η υποστήριξη της Ολλανδίας σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Αυτή η συνάντηση θα αποφέρει εξαιρετικά παραγωγικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τι είπε ο Ολλανδός

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν και υπάρχουν κάποια διλήμματα, θα προσπαθήσουμε αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας. Η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας είναι εξαιρετικά σημαντική από παλιά και ότι άμα συνεργαζόμαστε, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αξιολογούμε όλες τις ευκαιρίες. Βλέπουμε πόσο χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Η Τουρκία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι συνθήκες που δημιουργούνται σε αυτήν την περιοχή αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας».

Και, κατέληξε, λέγοντας: «Μπορούμε να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Οι υπηρεσίες ασφάλειας μπορούν να συνεργαστούν. Χρειαζόμαστε επίσης ο ένας τον άλλον για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της μετανάστευσης. Καταβάλλονται απίστευτες προσπάθειες για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Τουρκία. Ενώ η τουρκική ακτοφυλακή προσπαθεί να σώσει μετανάστες από τη θάλασσα, βιώνουμε παράλληλα κάποιες πολιτικές αντιφάσεις, επειδή χώρες στην Ευρώπη δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όσους πρόσφυγες θέλουν. Αλλά η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει οικονομική και τεχνική υποστήριξη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι