Τι είπε για την προσβολή του Σούμακ στο βρετανικό Channel 4 ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας

Τι είπε για την προσβολή του Σούμακ στο βρετανικό Channel 4 ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας

Μάλλον απογοητευμένοι αισθανθήκαμε παρά προσβεβλημένοι, είπε ο Χρίστος Δήμας για την προσβολή του Σούνακ

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του βρετανικού Channel 4 παραχώρησε συνέντευξη ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, όπου τόνισε την πάγια ελληνική θέση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο και μίλησε για το ζήτημα που προέκυψε από την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εκτιμά ότι δεν θα δοκιμαστεί, παρά το διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού. Ακολουθούν βασικά σημεία που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ  από τη συνέντευξη στην δημοσιογράφο του Channel 4, Cathy Newman:

Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε προσβεβλημένοι από την ακύρωση της συνάντησης;
Χ.Δ: Θα έλεγα ότι η πιο σωστή λέξη είναι η απογοήτευση. Ελπίζαμε πραγματικά να είχαμε μια διμερή συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο που να επιβεβαίωνε, τη στρατηγική σχέση που έχουν οι δύο χώρες και να συζητούσαμε για τις κοινές προκλήσεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, η κλιματική κρίση, η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση, μόλις λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί. Έτσι, ο κατάλληλος χαρακτηρισμός θεωρώ ότι είναι απογοήτευση.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να υπάρξει διπλωματική ζημιά ως αποτέλεσμα;
Χ.Δ: Όχι, νομίζω ότι αποτέλεσε περισσότερο μία δοκιμασία μεταξύ των σχέσεων των δύο πρωθυπουργών. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνιες, καλές στρατηγικές σχέσεις και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις, να τις ενισχύσουμε και να τις επεκτείνουμε σε διάφορα θέματα. Φυσικά, η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι ένα από τα κύρια θέματα της διμερούς ατζέντας. Και αυτό δεν αλλάζει. Δεν επιχειρήσαμε να αιφνιδιάσουμε οποιονδήποτε. Είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας.

Ο υφυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη βρετανική δημόσια τηλεόραση για την ενοποίηση των Γλυπτών, στην οποία, φυσικά, έπρεπε να απαντήσει. Δεν υποσχέθηκε να μην το συζητήσει δημοσίως. Με την ακύρωση της συνάντησης, στάλθηκαν λάθος μηνύματα. Η ακύρωση αποτελεί πρώτα απ’ όλα άρνηση να συζητήσει κανείς για το θέμα και επίσης ότι δεν έχει πειστικά επιχειρήματα, διότι όποιος πιστεύει ακράδαντα στην ορθότητα της θέσης του δεν διστάζει ποτέ να συμμετάσχει σε μια ολοκληρωμένη συζήτηση.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι