Τι είπε για Τουρκία, Γάζα, Ουκρανία και Αλβανία ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην Αλεξανδρούπολη

Τι είπε για Τουρκία, Γάζα, Ουκρανία και Αλβανία ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην Αλεξανδρούπολη

Τη γεωστρατηγική, ενεργειακή, διαμετακομιστική και αμυντική σημασία της Αλεξανδρούπολης ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ «East Macedonia & Thrace» που πραγματοποιείται στην ομώνυμη ακριτική πόλη για δεύτερη χρονιά.  Αναφέρθηκε παράλληλα σε όλα τα φλέγοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Όσον αφορά στον ρόλο που διαδραματίζει η Αλεξανδρούπολη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως καθίσταται ένας γεωστρατηγικός κόμβος τεράστιας σημασίας, αθροίζοντας ένα εξαιρετικά διαφοροποιημένο ενεργειακό περιβάλλον και «μπορεί να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Στάθηκε και στη σημασία της ως γεωστρατηγικού πόλου με τη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ, είπε ότι «η Αλεξανδρούπολη καθίσταται μέσω των έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ένας πόλος που θα μπορούσε εν δυνάμει να καταστήσει την περιοχή και την Ελλάδα ένα πάρα πολύ ισχυρό στρατιωτικό πόλο».

Όσον αφορά στην Ουκρανία, απέκλεισε να σταλεί εκεί ελληνικός στρατός και συμπλήρωσε ότι «Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία στηρίζοντας πολιτικά και με υλικό στρατιωτικό, αυτό είναι μια αδήριτη ανάγκη και και εθνική υποχρέωση. Εάν σήμερα δεν σταθούμε απέναντι στον αναθεωρητισμό, ο οποίος επιχειρείται σε πολλά σημεία της οικουμένης, τότε χάνουμε κι εμείς κάθε ηθικό δικαίωμα να επικαλεστούμε επιχειρήματα σε μια μελλοντική κατάσταση με αναθεωρητικά στοιχεία. Η Ουκρανία σήμερα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση και το επεισόδιο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό είναι ενδεικτικό των διαθέσεων που υπάρχουν.

Για την Μέση Ανατολή, στάθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση. Είπε ότι «ο θαλάσσιος διάδρομος είναι αναγκαίος, αλλά δεν αρκεί αυτός, καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής που ανάλογη σπάνια έχει γνωρίσει η παγκόσμια ιστορία. Η Ελλάδα λαμβάνει μέρος στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, εκτιμώντας πως είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να αποσυμπιέσει ένα μέρος της ανθρωπιστικής κρίσης.Πρέπει όμως να ανοίξουν κι άλλοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, έτσι ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ερυθρά Θάλασσα

Για την παρουσία της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα είπε: «Είχαμε την πρώτη επιχείρηση με πραγματικά πυρά τα οποία στράφηκαν κατά μη επανδρωμένων μικρών αεροσκαφών. Η Ελλάδα στέκεται στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής με μια στάση αρχών. Είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υπέρ του αμυνόμενου, κατά οποιασδήποτε μορφής αναθεωρητισμού».

Για όσους επιθυμούν η Ελλάδα να περιοριστεί σε μια δημιουργική ουδετερότητα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η κυβέρνηση συνολικά δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια όταν αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα γίνεται μια επίθεση, όχι μόνο κατά του διεθνούς εμπορίου, αλλά και κατά ελληνικών πλοίων. Η απόφαση να συμμετάσχουμε ήταν ισόρροπη και αναγκαία. Είπαμε ότι θα είμαστε ενεργοί στην Ερυθρά Θάλασσα, με ρόλο συνοδευτικό και αμυντικό, όχι επιθετικό, αλλά θα διασφαλίσουμε όπως οφείλουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών, την ασφάλεια των ελληνικών πλοίων. Η Ελλάδα είναι πρώτη ναυτική δύναμη σε εμπορικό στόλο. Όταν είσαι πρώτη δύναμη δεν έχεις μόνο προνόμια, έχεις και υποχρεώσεις».

Στο ερώτημα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ένστολοι στην Ερυθρά, είπε: «Αιθεροβάμονες δεν είμαστε ποτέ. Πάντοτε υπάρχει μια στάθμιση κινδύνου και κόστους-οφέλους. Θα πρέπει να υπάρχει μια ανάλογη παρουσία της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί ποτέ σε επιθετικές ενέργειες. Δεν θα κάνουμε κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την ελληνική αποστολή και την ελληνική διπλωματία».

Αίγυπτος

Αναφέρθηκε και στο ρόλο της Αιγύπτου, επισημαίνοντας πως «είναι μια χώρα-πυλώνας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σχέσης ΕΕ με την Αίγυπτο και αντιπροσωπεία της Κομισιόν στο ανώτατο επίπεδο θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στην Αίγυπτο με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, έτσι ώστε να διακηρύξει τη στήριξη που παρέχουν η ΕΕ και η Ελλάδα στην Αίγυπτο. Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, έχουμε αναπτύξει μια πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση».

Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά είπε ότι είναι πιθανόν να συναντηθεί με τον ομόλογό του πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Μάιο, στην Άγκυρα. «Με την Τουρκία δεν είναι μια εύκολη συζήτηση, ωστόσο, η χώρα μας οφείλει να συζητεί», είπε. «Οφείλουμε να έχουμε ένα διαβουλευτικό τόνο. Δεν μπορούμε μονίμως να βρισκόμαστε με το όπλο παρά πόδα. Μέσω της παραγωγικής συζήτησης μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα. Κυρίως μπορεί να επιτευχθεί ένα πράγμα: οι διαφορές μας να μην προκαλούν κρίσεις».

Είπε ότι «πρέπει να μπορούμε να συζητούμε και τα δύσκολα. Τα εύκολα συντηρούν μια κατάσταση νηνεμίας στην περιοχή, όσο όμως δεν αγγίζουμε και δεν επιλύουμε τα δύσκολα ζητήματα που χρονίζουν από δεκαετίες, δεν πρόκειται να βρεθούμε σε μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας», προσέθεσε.

Είπε ότι η εντολή που έχουν λάβει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών από τους δύο ηγέτες είναι «όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, τότε να συζητήσουν για τα μείζονα θέματα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε σε ένα καθεστώς καταλλαγής, να μην έχουμε παραβιάσεις εναέριου χώρου, να έχουμε μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να έχουμε την τόλμη να δούμε και τα μείζονα. Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να μπορούν οι δύο χώρες να συζητούν χωρίς ακρότητες και χωρίς οξύτητες , ακόμη και για τα σύνθετα προβλήματα».

Ερωτηθείς αν βλέπει πιθανή τη σύναψη ενός συμφώνου μη επίθεσης, αναφέρθηκε στη σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών και προέταξε την φιλοσοφία η προσέγγιση να γίνεται βήμα προς βήμα. «Θα προτιμούσα το βάδην από την ταχύτητα. Στις σχέσεις με την Τουρκία, δεν μπορούμε να φτάσουμε από το μηδέν στο εκατό σε 4 δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα σε μια λογική σταδιακής εμβάθυνσης. Είμαστε στο πεδίο εκείνο που χτίζουμε αμοιβαία ειλικρίνεια. Έχουμε κατακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα, όχι με άλματα» είπε.

Το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να διαμηνύσει πως παραμένει μείζονα προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εκτίμησε ότι στην παρούσα συγκυρία εμφανίζεται μια πολύ καλή ευκαιρία το Κυπριακό να ανέβει και πάλι στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ και να μπορέσει να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση, χαρακτηρίζοντας τον ορισμό της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ μια πολύ θετική εξέλιξη.

«Αυτή τη στιγμή εκείνο που θα πρέπει να πιέσουμε είναι να υπάρξει μια άμεση συζήτηση. Πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι ενδιαφερόμενοι και να συζητήσουν για το μέλλον της Κύπρου. Είναι μια συζήτηση που αναπτύσσεται σε ένα δομημένο πλαίσιο που είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε.

Επιπλέον, διατύπωσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, έτσι ώστε με πνεύμα δημιουργικό, παραγωγικό, να βοηθήσει την Κύπρο, να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί συζήτησης έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ουσιαστική κατανόηση των θεμάτων και«να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε την Κύπρο ενωμένη».

Υπόθεση Μπελέρη

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και είπε: «Είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι διμερές. Η Ελλάδα κράτησε μια στάση εξαιρετικά παραγωγική, ωφέλιμη. Είπαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη δίκη και ότι θα πρέπει ο εκλεγμένος δήμαρχος να αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτό είναι το ελάχιστο το οποίο θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε. Δεν είδαμε ανάλογες κινήσεις από την αλβανική πλευρά» επισήμανε.

Μιλώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είπε πως «βρισκόμαστε στο ιστορικό και πολιτικό παράδοξο, ο ηττηθείς υποψήφιος δήμαρχος των εκλογών της 14ης Μαΐου του 2023 να είναι αυτή τη στιγμή δήμαρχος και ο Φρέντι Μπελέρης που είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος να βρίσκεται στη φυλακή. Αυτό γεννά ζητήματα κράτους δικαίου, ξεκαθάρισε».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ο κ. Γεραπετρίτης διαμήνυσε ότι η χώρα μας διατηρεί πάντοτε ανοικτές όλες τις επιλογές «Το βέτο δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι για να ασκείται η οποιαδήποτε πίεση προς κάποια κατεύθυνση. Είναι για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ